REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARĂ
POKER TM SRL –
Sediu: Sat Giarmata, Comuna Giarmata, str. Morii, nr 31, Jud. Timiș
Reg com: J35/360/2022.
CUI 45552552
Romania
Capital social: 145000 lei
E-mail: pokertm2024@gmail.com
REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARA
Se interzice participarea la jocuri de noroc traditionale a persoanelor care nu detin asupra lor acte de identitate valabile.
Accesul minorilor in salile de joc si la aparatele de joc, precum si accesul persoanelor autoexcluse este cu desavarsire interzis.
Prezentul Regulament de Ordine Interioara reglementeaza organizarea, desfasurarea activitatii interne si disciplina in cadrul societatii POKER TM SRL .
La baza elaborarii Regulamentului de Ordine Interioara au stat:
-Prevederile OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc;
-Prevederile Hotararii nr. 111/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.
-Prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului
– Prevederile ORDINULUI Presedintelui ONJN , nr. 370/07.01.2022 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în domeniul jocurilor de noroc din Romania;
Prezentul Regulament este incheiat in vederea asigurarii disciplinei la locul de munca, a unui climat propice activitatilor societatii, precum si a bunelor raporturi intre angajati si conducerea societatii, conform contractului individual de munca si a legislatiei in vigoare.
“Prezentul Regulament de ordine interioara (R.O.I.) se aplica:
– tuturor salariatilor societatii, indiferent de functia detinuta, de tipul contractului individual de munca in baza caruia isi desfasoara activitatea, de vechimea in munca sau alte situatii care ar crea o pozitie favorizanta unui salariat; insusirea, de catre salariatii societatii, a prevederilor prezentului R.O.I. este obligatorie, neputandu-se invoca necunoasterea prevederilor sale. In acest scop, acesta va fi pus la dispozitia salariatilor, prin grija conducerii societatii. De asemenea, salariatii societatii sunt responsabili de citirea, intelegerea si respectarea dispozitiilor prezentului regulament.
– vizitatorilor care intra in perimetrul firmei, indiferent de durata si scopul vizitei.
REGULI GENERALE
2.2 Angajatorului ii revin in principal urmatoarele obligatii:
- Angajatorul va stabili toate masurile necesare privind protectia, igiena, securitatea si sanatatea in munca a salariatilor societatii in vederea prevenirii accidentelor de munca si imbolnavirilor profesionale.
- Masurile respective vor fi adoptate dupa consultarea reprezentantilor in domeniu si vor fi aduse la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si au drept scop imbunatatirea conditiilor de munca din cadrul societatii, inclusiv prin implementarea unui sistem de management al securitatii si sanatatii in munca.
3.Sistemul de management al securitatii si sanatatii in munca este parte componenta a sistemului general de management al societatii, iar pentru implementarea lui se vor respecta urmatoarele principii:
- a) Obligatia de a asigura securitatea si sanatatea in munca a salariatilor, in toate aspectele referitoare la munca, revine angajatorului;
- b) Obligatiile angajatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu vor afecta principiul responsabilitatii angajatorului;
- c) In contextul responsabilitatii sale, angajatorul va lua masurile necesare pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a angajatilor, respectiv prevenirea riscurilor de accidentare, masuri de informare si instruire, precum si realizarea cadrului organizatoric;
- d) Aceste masuri vor fi periodic adaptate tinand seama de schimbarea conditiilor de munca, in scopul de a imbunatati situatia existenta;
- e) Masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in nici un caz, obligatii financiare pentru salariati;
- f) Sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si a elementelor ce privesc desfasurarea relatiilor de munca;
- g) Sa asigure permanent conditiile tehnice necesare efectuarii sarcinilor de serviciu ale salariatilor;
- h) Sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege;
- i) Sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa;
- j) Sa elibereze la cerere, toate documentele ce atesta calitatea de salariat a solicitantului (adeverinte, caracterizari, etc.);
- k) Sa angajeze numai persoane care in urma controlului medical si a verificarii psihoprofesionale, corespund sarcinilor de munca pe care urmeaza sa le efectueze;
- l) Sa aduca la cunostinta salariatilor sarcinile de serviciu;
- m) Sa comunice tuturor salariatilor procedurile de lucru ;
- n) Sa realizeze programarea concediilor de odihna pe baza cererilor inaintate de fiecare salariat, dupa punerea de acord intre acestia si conducatorul societatii;
- o) Sa puna la dispozitia salariatilor echipamentele electronice, aparatele necesare indeplinirii sarcinilor de serviciu;
- p) Sa instruiasca salariatii cu privire la functionarea si exploatarea echipamentelor electronice si aparatelor folosite in cadrul POKER TM S.R.L, a instructiunilor tehnice de lucru, a normelor de manipulare etc;
- q) Sa intocmeasca un plan de perfectionare profesionala pentru salariatii societatii;
- r) Sa detina un program informatic special pentru informarea legislativa zilnica, saptamanala sau lunara;
- s) Sa comunice salariatilor programul de lucru
III – DREPTURI SI OBLIGATII ALE SALARIATILOR
3.1 DREPTURILE SALARIATILOR :
Dreptul la salarizare pentru munca depusa.
Dreptul la repaos zilnic si saptamanal.
Dreptul la concediul de odihna anual.
Dreptul la securitate si sanatate in munca.
Dreptul la informare si consultare.
Dreptul la perfectionare profesionala.
Dreptul la negociere.
Dreptul de a participa la actiuni colective.
Dreptul la nediscriminare dupa rasa, sex, religie sau optiune politica.
Alte drepturi specifice prevazute in fisa postului
3.2 OBLIGATIILE SALARIATILOR :
3.2.1. OBLIGATIILE SALARIATILOR PRIVIND ASIGURAREA CLIMATULUI PROFESIONAL SI A DISCIPLINEI LA LOCUL DE MUNCA
- Pastrarea curateniei la locul de munca (birou, banc de lucru), in spatiile comune, grupuri sanitare, precum si in zona si in interiorul electrocasnicelor folosite pentru pastrarea sau prepararea mancarii.
- Pastrarea curateniei in imediata vecinatate a sediului (parcare, scari, holuri de acces, loc de fumat).
- Sa se prezinte la locul de munca in tinuta decenta.
- Sa se abtina de la exprimarea convingerilor politice, rasiale, xenofobe in exercitarea atributiilor sau in timpul programului de lucru.
- Sa nu se prezinte la locul de munca in stare de ebrietate si sa nu consume alcool in timpul orelor de lucru.
- Sa completeze condica de prezenta la inceprea/terminarea programului de lucru.
- Sa nu introduca in societate bauturi alcoolice, obiecte sau substante periculoase (arme, droguri, substante toxice sau inflamabile, etc.) sau sa faciliteze savarsirea acestor fapte.
- Sa nu incite la fapte ce ar putea tulbura desfasurarea activitatii societatii, sa nu recurga la acte de violenta in incinta societatii.
- Salariatii trebuie sa aibe grija de obiectele de inventar pe care le primesc, exploatandu-le corespunzator instructiunilor de folosire.
- Efectuarea altor lucrari in incinta societatii sau prestarea altor activitati decat cele care constituie sarcini de serviciu sunt strict interzise.
- Salariatul are obligatia de a folosi corespunzator inventarul din dotare, oprirea intentionata si fara motive ale utilajelor si instalatiilor din dotare fiind interzise.
- Sa se prezinte la serviciu in deplina capacitate de munca, pentru a putea executa in bune conditiuni sarcinile ce le revin.
13.Sa respecte procedurile de lucru stabilite in cadrul societatii.
- Persoanele din conducerea societatii au obligatia ca in cadrul limitelor de competenta:
-sa comunice salariatilor din subordine procedurile si instructiunile de lucru aplicabile in societate;
-sa dea dispozitii clare si precise in vederea executarii sarcinilor de serviciu;
-sa asigure conditiile necesare executarii sarcinilor de serviciu;
-sa asigure respectarea de catre salariatii din subordine a prevederilor prezentului regulament si a celorlalte decizii si dispozitii ale conducatorului societatii;
- Salariatii sunt obligati sa indeplineasca sarcinile ce le revin conform fisei postului si de a efectua alte sarcini stabilite de sefii ierarhici.
- Să aducă la cunoştinţa şefilor ierarhici orice neregulă constatată, abateri sau greutăţi în muncă;
17. Să aibă o comportare corectă şi demnă în cadrul relaţiilor de serviciu, să-şi ajute colegii sau colaboratorii în aducerea la îndeplinire a obligaţiilor de serviciu şi să se suplinească în cadrul specialităţii lor. - Obligatia de a respecta prevederile cuprinse in regulamentul intern.
- Sa nu efectueze in timpul programului decat activitatile care au fost stabilite de sefii ierarhici.
3.2.2. PERFECTIONAREA PROFESIONALA
- Să îşi îndeplinească cu profesionalism, loialitate, corectitudine şi în mod conştiincios îndatoririle de serviciu şi să se abţină de la orice faptă care ar putea să aducă prejudicii societăţii.
- Să îşi perfecţioneze pregătirea profesionala fie în cadrul societăţii, fie urmând cursuri de perfecţionare organizate în acest scop.
- Instruirea la locul de munca se face tuturor angajatilor la angajare sau la schimbarea functiei in cadrul unitatii. Instruirea se face de catre conducatorul direct al locului de munca ,in grupe de maximum 20 de persoane si va avea durata de 8 ore.
- Fisa de instruire se pastreaza de catre conducatorul locului de munca. Instruirea va cuprinde: informatii si/sau prevederile instructiunilor proprii privind riscurile de accidentare, masuri privind acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor si evacuarea personalului.
3.2.3. CONFIDENTIALITATE, PROPRIETATE INTELECTUALA
- Informatiile obtinute in urma activitatii organizate in cadrul POKER TM S.R.L constituie proprietatea exclusiva a firmei. Aici se incadreaza, fara a se limita la informatii privind:
– punctele de lucru ale POKER TM S.R.L (date de contract, adrese);
– relatii contractuale cu parteneri si furnizori sau beneficiari (procentaje, conditii de colaboare, modalitati de palta, tarife etc);
– specificatii tehnice ale aparatelor;
– date privind structura firmei, modul de lucru sau angajati.
- Divulgarea informatiilor proprietatea firmei catre persoane neautorizate din codrul SC POKER TM S.R.L sau din exterior este strict interzisa.
- Angajatii POKER TM S.R.L sunt obligati sa ia toate masurile pentru pastrarea confidentialitatii informatiilor proprietatea firmei inclusiv de a nu solicita informatii care le depasesc sfera competentei.
- In privinta solicitarii informatiilor enumerate mai sus de catre autoritati, angajatii sunt obligati sa anunte conducerea firmei si sa astepte sosirea avocatului desemnat pentru asigurarea protectiei juridice, dupa caz.
- Expunerea informatiilor proprietatea firmei prin orice mod (divulgare, transmitere neglijenta sau omisiune) catre persoane neautorizate constituie abatere disciplinara si este sanctionata in conditiile legii si ale prezentului regulament. Se diferentiaza informatia de suport. Informatia presupune datele propriu-zise indiferent de natura suportului hartie, magnetic sau electromagnetic, indiferent daca se transmite oral, in scris sau electronic.
- Informatiile produse in urma activitatii angajarii se transmit numai catre persoane autorizate.
- Sa ia toate masurile necesare pentru prevenirea sustragerii din incinta societatii de bunuri, documente, acte, informatii sau sa informeze seful direct sau conducerea societatii despre acestea daca a luat cunostinta de savarsirea unor astfel de fapte.
- Salariatii nu vor putea scoate din incinta societatii nici un document, echipament sau alt obiect, proprietatea acesteia, fara permisiunea speciala in scris din partea sefului direct sau conducatorului de societate.
3.2.4 Timpul de lucru :
- Să se conformeze programului de lucru al societăţii;
- Să anunţe, personal sau prin altă persoană, conducerea societăţii situaţia în care, din motive obiective ori din cauza îmbolnăvirii absentează de la serviciu, în cursul zilei în care are loc absenţa, sau în cel mult 24 de ore;
- Durata nominala a timpului de lucru este de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore pe saptamana, pentru angajatii cu norma intreaga;
- In cadrul zilei salariatii beneficiaza de 1 (una) ora pentru pauza de masa, aceasta fiind in afara celor 8 ore de lucru, de la 12.00 la 13.00;
- In cazul in care un salariat, din motive personale s-a invoit sau a intarziat la program va recupera in aceeasi zi ramand dupa program exact timpul in cauza;
- In cazul in care un salariat, din motive personale s-a invoit si trebuie sa plece mai devreme, va recupera orele respective in ziua urmatoare, evidenta acestora fiind urmarita de catre seful direct la care s-a facut invoirea;
- In cazul in care orele invoite sau lipsa nu pot fi recuperate sau dintr-un oarecare motiv, raman nerecuperate, se vor scadea din salariu;
- Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu doua zile repaos, sambata si duminica, exceptiile fiind prevazute in prezentul regulament;
9.Societatea isi rezerva dreptul, ca prin dispozitie a conducatorului societatii (administratorul sau directorul imputernicit) sa procedeze la schimbarea programului de lucru in conformitate cu nevoile societatii;
- In perioadele de raportari financiare programul se poate prelungi cu 1-2 ore suplimentare platite conform legislatiei in vigoare sau se poate solicita salariatilor sa se lucreze sambata, aceasta fiind platita legal;
- Orele suplimentare pot fi efectuate numai la cererea expresa a conducerii societatii;
- Conducerile departamentelor/birourilor au obligatia de a tine evidenta personalului din subordine, pe baza unor condici de prezenta in care salariatii vor semna la venire si plecare. In condica de prezenta se vor nota intarzierile si absentele de la program cu specificarea daca sunt sau nu motivate, intarzierile nemotivate nu se vor plati.
- In cazul in care orele invoite sau lipsa nu pot fi recuperate sau dintr-un oarecare motiv, raman nerecuperate, se vor scadea din salariul net.
- Inscrierile de date false in condica de prezenta, constituie o abatere grava si va sanctionata conform dispozitiilor legale in vigoare.
3.2.5 Munca suplimentara
Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara si nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente care au termen de predare si de unde ar putea sa rezulte amenzi si penalitati pentru societate. In aceasta situatie salariatul se va supune prezentului regulament.
Orele suplimentare vor fi lucrate numai la cererea expresa a conducerii societatii. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 ore/saptamana (program normal si ore suplimentare).
Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilita la alineatul precedent este interzisa.
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia, sau prin plata salariatului pentru munca suplimentara depusa.
Procedura de efectuare si modalitatile de compensare si plata a muncii suplimentare se stabilesc prin decizie a conducatorului societatii.
3.2.6 Concediul de odihna
Salariatii au dreptul la un concediu anual de odihna de minim 21 de zile lucratoare proportional cu perioada lucrata in societate.
Concediul se acorda pentru anul in curs (1 ianuarie – 31 decembrie).
Salariatii trebuie sa efectueze concediul in anul pentru care acesta se acorda.
Exceptiile de la aceasta regula vor fi admise numai cu aprobarea scrisa a conducatorului societatii.
Compensarea in bani a concediului de odihna poate fi efectuata, in mod exceptional, in cazul incetarii contractului de munca, cu exceptia situatiei cand angajatul este concediat pentru un motiv ce ii este imputabil, in sensul legislatiei in vigoare.
In cazul in care dupa efectuarea concediului de odihna, contractul de munca al angajatului inceteaza din motive precizate in art. 61 lit. a, art.56 lit. i (din culpa angajatului) si art. 79 (1) (din initiativa salariatului) – Codul Muncii, acesta este obligat sa restituie societatii partea din indemnizatia de concediu corespunzatoare perioadei nelucrate din anul in care se procedeaza la desfacerea contractului de munca.
Obligatia restituirii indemnizatiei nu se aplica in urmatoarele situatii:
-salariatilor care au solicitat desfacerea contractului de munca conform art. 79 alin. (1) – Codul muncii (din initiativa lor) din cauza starii de sanatate, constatata prin certificat medical si societatea nu le-a putut oferi trecerea intr-o munca adecvata sanatatii si calificarii pe care o au;
-femeile care au solicitat desfacarea contractului de munca conform art. 79 alin. (1) – Codul Muncii pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 7 ani;
-salariatilor fata de care, dupa desfacerea contractului de munca in temeiul art. 61 lit. (b) (cel in cauza este arestat mai mult de 60 de zile) a intervenit achitarea sau incetarea procesului penal ori a urmaririi penale.
Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. Indemnizatia de concediu de odihna (OUG 65/2005) reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Indemnizatia de concediu de odihna se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
3.2.7 Zile libere si sarbatori legale
- In afara concediului de odihna, salariatii au dreptul la zile de concediu platit, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
- a) casatoria salariatului – 5 zile;
- b) nasterea sau casatoria unui copil – 3 zile;
- c) decesul sotului, sotiei – 3 zile;
- c) decesul unei rude a sau afini de pana la gradul II – 2 zile;
- d) casatoria sorei, fratelui – 1 zi;
- e) mutarea intr-o locuinta din aceeasi localitate – 2 zile;
- f) mutarea domiciului in alta localitate in cadrul aceleiasi unitati – 5 zile;
- g) donatorii de sange – conform legii .
- Concediul platit, prevazut la alin. 1, se acorda, la cererea solicitantului, de conducerea societatii.
- Zilele de sarbatoare platite la care angajatul are dreptul conform legislatiei in vigoare sunt urmatoarele:
Anul Nou (1 si 2 ianuarie);
Prima si a doua zi de Pasti;
Ziua de 1 Mai;
Prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului (15 august);
Sfantul Apostol Andrei (30 noiembrie);
Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie);
Prima si a doua zi de Craciun (25 si 26 decembrie);
Orice alta zi de sarbatoare stabilita conform legislatiei in vigoare.
3.2.8 Alte concedii
- Concediul fara plata
- a) salariatii au dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea unor probleme personale;
- b) concediul fara plata nu poate depasi 31 zile lucratoare in cursul unui an calenderistic;
- c) concediul fara plata se acorda in baza unei cereri motivate a salariatului;
- d) in cazuri bine justificate durata concediului fara plata poate fi prelungita pana la 60 zile lucratoare in cursul unui an calenderistic. In acest caz cererea trebuie aprobata de conducatorul societatii.
- Concediul medical
Angajatul care se afla in incapacitate temporara de munca este obligat sa prezinte un certificat medical emis sau contrasemnat de medicul de medicina muncii autorizat de societate.
Totodata, angajatul, direct sau prin intermediul unui membru al familiei, are obligatia de a anunta de indata conducerea societatii prin orice mijloc are la dispozitie despre aparitia cazului de boala.
Pe perioada concediului medical, salariatul va beneficia de drepturile prevazute de legea romana.
- Concediul de maternitate si concediul de ingrijire a copilului.
Concediile de maternitate vor fi acordate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.
De asemenea salariatii vor beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului in conformitate cu legea romana.
- Concediul de studii.
Se pot acorda concedii de studii in conformitate cu legislatia in vigoare.
De asemenea salariatii pot beneficia de concedii de studii si in alte conditii decat cele prevazute de lege, daca studiile pentru care se acorda concediul sunt in interesul societatii.
3.2.9 Invoiri
- Salariatii pot solicita sefului direct pentru rezolvarea unor probleme personale invoiri in timpul programului de lucru de maxim 6 ore/zi.
- Invoirile se acorda in baza unei cereri de invoire scrise a salariatului in care acesta va mentiona data si intervalul orar in care solicita invoirea.
- Cererea se va intocmi cu cel putin o zi inaintea datei solicitata pentru invoire si va fi inaintata spre avizare sefului direct al salariatului si va fi aprobata de seful ierarhic superior.
- In cazul situatiilor accidentale in care salariatul nu poate adresa cererea in scris, acesta va contacta telefonic seful direct comunicandu-i acestuia motivele invoirii si durata acesteia.
- Imediat dupa prezentarea la serviciu a salariatului, acesta va intocmi o solicitare scrisa in care va arata motivele care au stat la baza invoirii si intervalul orar al acesteia.
IV – REGULI PRIVIND PROTECTIA MATERNITATII LA LOCUL DE MUNCA
- In ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca a salariatelor gravide si/sau mame,lauze sau care alapteaza,angajatorul va asigura la locul de munca masuri privind igiena,protectia sanatatii si securitate in munca a acestora conform prevederilor legale.
- Salariatele gravide si\sau mamele,lauzele sau care alapteaza pentru a beneficia de aceste masuri trebuie sa informeze in scris angajatorul asupra starii lor fiziologice astfel :
- a) salariata gravida va anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si va anexa un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
- b) salariata lauza,care si-a reluat activitatea dupa efectuarea concediului de lauzie va solicita angajatorului in scris masurile de protectie prevazute de lege,anexand un document medical eliberat de medicul de familie,dar nu mai tarziu de 6 luni de la data la care a nascut ;
- c) salariata care alapteaza,la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie,va anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare,anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens ;
- d) Pe durata concediului de risc maternal salariata are dreptul la indemnizaţie de risc maternal, care se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat.
- e) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (a) este egal cu 75 % din media veniturilor lunare realizate în cele 10 luni anterioare solicitării, pe baza cărora s-a achitat contribuţia de asigurări sociale de stat şi se achită la lichidarea drepturilor salariale.
- Salariatele gravide si\sau mamele,lauzele sau care alapteaza au obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa le ateste starea.
- Pentru toate activitatile susceptibile sa prezinte un risc specific de expunere la agenti, procedee si conditii de munca, a caror lista este prevazuta in anexa nr. Din OUG 96\2003, angajatorul este obligat sa evalueze anual si sa intocmeasca rapoarte scrise, cu participarea medicului de medicina muncii, cu privire la natura, gradul si durata de expunere a angajatelor in unitate pentru a depista orice risc pentru sanatatea si securitatea angajatelor si orice efect posibil asupra sarcinii sau alaptarii si pentru a stabili masurile care trebuie luate.
5.In termen de 10 zile lucratoare de la data la care angajatorul a fost anuntat in scris de catre o salariata ca se afla in una dintre situatiile prevazute mai sus, acesta are obligatia sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.
6.Angajatorului ii revin urmatoarele obligatii :
- a) sa previna expunerea salariatelor prevazute la art. 1 la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea, in situatia in care rezultatele evaluarii evidentia astfel de riscuri;
- b) sa nu constranga salariatele sa efectuese o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz;
- c) sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei sinu va anunta alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari a procesului de munca, cand starea de gravitate nu este vizibila;
- d) sa modifice locul de munca al salariatelor care isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat, astfel incat sa li se asigure,la intervalle regulate de timp, pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii;
- e) sa acorde salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale, constand in ore libere platite salariatei, in cazul in care investigatiile medicale se pot efectua numai in timpul programului de lucru;
- f) sa acorde salariatelor care alapteaza pauze de alaptare de cate o ora fiecare, in timpul programului de lucru/sa reduca durata timpului de munca cu 2 ore zilnic, fara diminuarea drepturilor salariale;
- g) sa transfere la un alt loc de munca,cu mentinerea salariului de baza brut lunar,salariatele prevazute la art. 4.3 alin 1 si 4 care desfasoara in mod curent munca cu caracter insalubru sau penibil;
- h) angajatorii sunt obligati ca, in termen de 5 zile lucratoarele de la data intocmirii raportului, sa inmaneze o copie a acestuia sindicatului sau reprezentantilor salariatilor;
- i) angajatorii vor informa in scris salariatele asupra drepturilor care decurg din prezenta ordonanta de urgenta.
- Pentru salariatele care desfasoara activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii,angajatorul trebuie sa modifice in mod corespunzator conditiile si\sau orarul de munca ori, sa repartizeze la alt loc de munca, conform recomandarii mediculuide medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.
- In cazul in care angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv,nu poate sa indeplineasca obligatia prevazuta la art.70, salariatele prevazute la art. 4.3 alin 1 si 4, au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza :
– înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 5.3, alin. 1;
– după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art.5.3 alin 1 si 3, în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani;
– concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
V – PROCEDURA DE SOLUTIONARE A CERERILOR SAU RECLAMATIILOR INDIVIDUALE ALE SALARIATILOR
- Cererile sau reclamatiile salariatilor, individuale sau colective vor respecta urmatoarele reguli:
Salariatul se va adresa verbal sefului sau direct explicandu-i in ce consta cererea sa.
In cazul in care cererea nu este rezolvata salariatul se va adresa sefului ierarhic superior explicandu-i motivele cererii sale.
Daca nici pe aceasta cale salariatul nu isi poate rezolva cererea va adresa in scris, o reclamatie conducatorului societatii. Reclamatia va fi inaintata prin intermediul sefului ierarhic.
Administratorul societatii va analiza reclamatia si va convoca la discutii salariatul si sefii acestuia.
Pentru rezolvarea unor probleme personale, salariatii pot solicita eliberarea de inscrisuri (adeverinte, copii de pe carnetul de munca, recomandari, caracterizari, etc.).
Se interzice eliberarea de astfel de documente semnate de alte persoane.
Aceste documente vor fi redactate de catre seful serviciului, vor fi semnate de catre Administratorul societatii si vor fi semnate de confirmare de primire de catre solicitant.
Este obligatorie pastrarea unei copii a documentului eliberat la dosarul personal al solicitantului, sarcina depunerii acestei copii in dosar revenindu-i Administratorului.
VI – MODALITATI DE APLICARE A ALTOR DISPOZITII LEGALE SAU CONTRACTUALE SPECIFICE
- Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora, de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste de catre angajator, in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei. Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar .
- Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie. Daca salariatul a primit bunuri care nu i se cuveneau si care nu mai pot fi restituite in natura, sau daca acestuia i s-au prestat servicii la care nu era indreptatit, este obligat sa suporte contravaloarea lor. Contravaloarea bunurilor sau serviciilori in cauza se stabileste potrivit acestora la data platii.
Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza de catre angajatorul la care este incadrat in munca. Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi, impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza, jumatate din salariul respectiv.
In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest sens de catre angajatorul pagubit.
Daca persoana in cauza nu s-a incadrat la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila .
- In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila .
- Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale sa-l despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
In cazul in care angajatorul refuza sa-l despagubeasca pe salariat, acesta se poate adresa cu plangere instantelor judecatoresti competente .
Angajatorul care a platit despagubirea isi va recapata suma aferenta de la salariatul vinovat de producerea pagubei.
VII – REGULI PRIVIND RESPECTAREA PRINCIPIULUI NEDISCRIMINARII SI AL INLATURARII ORICAREI FORME DE INCALCARE A DEMNITATII
- In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii.
- Este interzisa orice discriminare bazata pe criterii de sex, orientare sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.
- a) Este interzisa discriminarea prin utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex ,in legatura cu relatiile de munca,referitoare la :
– anuntarea, organizarea concursurilor sau examenele si selectia candidatilor pentru ocuparea
posturilor vacante din sectoru public si privat;
– incheierea, suspendarea, modificarea si\sau incetarea raportului juridic de munca;
– stabilirea sau modificarea atributiilor din fisa postului;
– stabilirea remuneratiei;
– beneficiile, altele decat cele de natura salariala,precum si securitate sociala;
– informare si consiliere profesionala, programe de initiere, calificare, perfectionare si recalificare profesionala;
– evaluarea performantelor profesionale individuale;
– promovare profesionala;
– aplicarea masurilor disciplinare;
– dreptul de aderare la sindicat si accesul la facilitatile acordate de acesta.
- b) Este considerata discriminare dispozitia de a discrimina o persoana pe criteriu de sex.
- c) Constituie discriminare dupa criteriul de sex orice comportament definit drept hartuire sau hartuire sexuala, avand ca scop:
– de a crea la locul de munca o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru
o persoana afectata;
– de a influenta negativ situatia persoanei angajate in ceea ce priveste promovarea profesionala, remuneratia sau veniturile de orice natura ori accesul la formarea si perfectionarea profesionala, in cazul refuzului de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala.
- d) Constituie discriminare si este interzisa modificarea unilaterala de catre angajator a relatiilor sau conditiilor de munca, inclusiv concedierea persoanei angajate care a inaintat o sesizare sau reclamatie la nivelul unitatii sau care a depus o plangere la instantele judecatoresti competente, in vederea aplicarii dispozitiilor Legii nr.202/2002, si dupa care sentinta judecatoreasca ramas definitiva.
- In cazul in care se considera discriminati, angajatii pot sa formuleze reclamatii,sesizari sau plangeri catre angajator sau impotriva lui.
- In cazul in care reclamatia nu a fost solutionata la nivelul unitatii prin mediere, persoana angajata are dreptul sa introduca plangere catre instanta judecatoreasca competenta.
VIII – DISCIPLINA MUNCII – PROCEDURA
Angajatorul va asigura crearea conditiilor de munca necesare pentru desfasurarea activitatii in conditii de lucru optime si va supraveghea in permanenta la intarirea ordiniei si disciplinei in societate.
Salariatii societatii, persoanele detasate sau delegate la POKER TM S.R.L sunt obligati sa respecte regulile concrete privind disciplina muncii in societate impuse de catre angajator.
Angajatorul dispune de prerogativa disciplinara, avand dreptul de a aplica, conform legii, sanctiuni disciplinare salariatilor sai ori de cate ori constata ca acestia au savarsit o abatere disciplinara .
Constituie abatere disciplinara orice fapta in legatura cu munca si care consta intr-o actiune sau inactiune savarsita de catre salariat, prin care acesta a incalcat normele legale, prezentul regulament, contractul individual sau contractul colectiv de munca, ordinele si dispozitiile legale ale conducatorilor ierarhici.
Angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii discilpinare savarsita de catre salarit, avandu-se in vedere urmatoarele:
-imprejurarile in care fapta a fost savarsita;
-gradul de vinovatie a salariatului;
-consecintele abaterii disciplinare;
-comportarea generala la serviciu a salariatului;
-eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura de sanctionare a salariatilor nu poate fi dispusa de catre angajator mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de catre persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizindu-se obiectul, data, locul si ora intrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alineatul precedent fara motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile.
In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea, toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul de a fi asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al salariatilor.
Pentru aceeasi abatere disciplinara angajatorul poate aplica numai o singura sanctiune.
Administratorul sau Directorul imputernicit in baza procurii, dispune aplicarea sanctiunii disciplinare printr-o decizie intocmita in forma scrisa, in termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea ei.
Decizia de sanctionare va fi intocmita conform prevederilor art. 268, alin. 2 din Legea 53/2002 – Codul Muncii si va fi semnata de catre Admimistrator sau Directorul imputernicit.
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calanderistice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
Comunicarea se preda personal salariatului sanctionat, cu semnatura de primire, ori in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
Lipsa de la serviciu pe o perioada de 2 zile consecutive fara motive justificate duce la indepartarea din serviciu a celui in cauza,pe motive disciplinare.
Actele procedurii prealabile si rezultatele acestora vor fi consemnate intr-un referat\proces verbal ce se intocmeste de catre persoana abilitata de angajator sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila.
Persoana abilitata va inregistra in Registrul general de intrari-iesiri al societetii actele prezentate in aparare si sustinerile formulate in scris de catre salariat sub forma notei explicative,impreuna cu celelalateacte de crecetare efectuate.
In cazul in care salariatul refuza a da nota explicativa,se intocmeste un proces verbal de catre persoana ce efectueaza cercetarea disciplinara prealabila,prin care se stipuleaza refuzul acestuia de a da nota explicativa,act ce va fi anexat referatului.
La stabilirea sanctiunii se va tine seama de urmatoarele :
- a) imprejurarea in care fapta a fost savarsita
- b) gradul de vinovatie al salariatului
- c) consecintele abaterii disciplinare
- d) comportamentul general in serviciu a salariatului
- e) eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta
IX – ABATERI DISCIPLINARE SI SANCTIUNI APLICABILE
Nerespectarea de catre angajati a prevederilor prezentului regulament se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
avertismentul scris;
-suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
-retrogradarea in functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
-reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
-reducerea salariului de baza, si dupa caz, si a indemnizatiei de conducere, pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
-desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
Exceptie fac urmatoarele prevederi care se sanctioneaza de la prima abatere cu – desfacerea disciplinara a contractului individual de munca
- a) Prezentarea la serviciu sub influenta bauturilor alcoolice sau consumarea bauturilor alcoolice in incinta societatii;
- b) Introducerea in societate de bauturi alcoolice in vederea consumului sau comercializarii, de obiecte sau substante periculoase (arme, droguri, substante toxice sau inflamabile, etc.) sau facilitarea savarsirii acestor fapte.
X – CRITERII DE PROMOVARE SI MARIRE SALARIALA. RECOMPENSE
Criterii de marire salariala
Dupa sanctiuni financiare, timp de 1 an nu beneficiaza
Dupa sanctiuni administrative, timp de 6 luni nu beneficiaza
Recomanadarea sefului ierarhic(nota fundamentata)
Promovare functie
Recomandarea colectivului (intern direct)
Apt la testul profesional
Apt la testul psihologic
Recompense
Salariatii care desfasora o activitate deosebita si dovedesc initiative pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu, care realizeaza lucrari de mare complexitate ce necesita un volum mare de munca, sau lucrari prin care se rezolva probleme de serviciu la un nivel superior de calitate, pot fi recompensati in conditiile prezvazute de lege.
Salariul de merit se acorda pentru rezulate deosebite in activitatea desfasurata – acordarea sporurilor si premilor se face potrivit dispozitiilor legale.
CAPITOLUL XI – SANATATE SI SECURITATE IN MUNCA. SITUATII DE URGENTA
Salariatii sunt obligati să cunoască şi să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi măsurile de aplicare a acestora ce le-au fost aduse la cunostiinta in cadrul instructajelor de securitate a muncii.
In acest scop salariatul are obligatia de a participa la toate instructajele privitoare la protectia muncii si apararea impotriva incendiilor, organizate de societate si sa semneze fisele individuale de instructaj specific, certificand insusirea normelor specifice postului pe care il ocupa si a masurilor de aplicare a acestora.
Sa opreasca lucrul la aparitia unui pericol iminent de producere a unui accident sau incendiu si sa anunte imediat pe seful ierarhic direct.
Sa contribuie la preintampinarea si stingerea incendiilor sau a oricaror situatii care ar putea pune in primejdie imobilele societatii, instalatiile, bunurile din dotare, viata si integritatea corporala sau sanatatea salariatilor.
Să aducă la cunoştinţa conducătorului locului de muncă şi/sau angajatorului accidentele suferite de propria persoană.
Să respecte prevederile stipulate în Regulamentul Intern şi/sau Contractul individual/colectiv de Muncă.
Sa respecte regulile impuse de angajator cu privire la fumat : sa fumeze doar in locul indicat.
La terminarea programului salariatii trebuie sa verifice:
– ca a fost oprita administrarea cu energie electrica a echipamentelor electrice, electronice, a surselor de caldura;
– ca este armata alarma de efractie cu senzor de fum;
– ca robinetii de la sursele de alimentare cu apa sunt inchisi;
Sa informeze seful ierarhic despre orice defectiune tehnica sau alta situatie care prezinta pericol de accidente boli profesionale sau incendii.
Salariatii au obligatia de a lucra numai cu masini, instalatii si echipamente pentru care au pregatirea corespunzatoare.
Sa se prezinte la serviciu curat, cu hainele ingrijite, respectand principiile de igiena personala.
Să dea informatiile solicitate de către inspectorii de muncă.
Să nu procedeze la scoaterea din funcţiune, modificarea, schimbarea sau înlăturarea arbitrară a dispozitivelor de securitate proprii a aparaturii utilizate.
Să coopereze, atât timp cât este necesar, cu angajatorul şi/sau lucrătorii desemnaţi, pentru a permite angajatorului să se asigure că mediul de muncă şi condiţiile de lucru sunt sigure şi fără riscuri pentru securitate şi sănătate, în domeniul său de activitate.
Să cunoască măsurile de prim ajutor, de evacuare a lucratorilor din subordine, in situatii de urgenta, care trebuie luate în caz de accidentări sau îmbolnăviri profesionale.
Să ia măsuri şi să furnizeze instrucţiuni pentru a da lucrătorilor posibilitatea să oprească lucrul şi/sau să părăsească imediat locul de muncă şi să se îndrepte spre o zonă sigură, în caz de pericol grav şi iminent.
- PARTEA POKER
- REGULI GENERALE REFERITOARE LA PERSONAL
PRIN PREZENTA SE ACCEPTA CA TOATE REGULILE SI NORMELE SUNT INTELESE DE INTREGUL PERSONAL.
Numărul total al meselor de joc este de : 35 ( treizecisicinci) buc
8 ( opt) buc- punct de lucru Timisoara
27 ( douazecisisapte) buc– punct de lucru Bucuresti
9 (noua) buc – punct de lucru Brasov
10 ( zece) buc – punct de lucru Iasi
INTRARE – program de lucru- NONSTOP
Un act de identitate cu fotografie care indica data nasterii. Documentul de identificare va fi scanat si imaginea cel putin cu bust a clientului se arhiveaza electronic si se pastreaza minim 5 ani.
Nu este permis accesul in clubul de poker a persoanelor sub 18 ani.
Programul de lucru este NONSTOP
Se interzice participarea la jocuri de noroc traditionale a persoanelor care nu detin asupra lor acte de identitate valabile.
- PAZA CLUB POKER – Sistem de supraveghere video
In calitate de angajati ai Clubului de poker, dvs. si toti colegii dvs. aveti obligatia sa cooperati si sa acordati asistenta personalului de securitate in activitatea acestuia de a asigura desfasurarea normala a activitatilor Clubului de poker si de a proteja interesul companiei, al colegilor si al clientilor. Este important sa intelegeti necesitatea unor servicii de securitate eficiente in Clubul de poker, sa anuntati imediat orice incident sau informatie care ar putea impienta asupra functionarii legale si eficiente a Clubului de poker sau care nu ar fi in interesul companiei, personalului sau clientilor.
Personalul angajat pentru a asigura securitatea Clubului de poker este distribuit la receptia Clubului de poker pentru a controla accesul clientilor si al salariatilor si in sala de joc pentru supravegherea comportamentului jucatorilor.
Pentru interventii in caz de efractie, atac sau evenimente necontrolabile alarmati departamentul de monitorizare si interventie care poate fi chemat de la receptia Clubului de poker sau de la buton portabil aflat la supraveghetorul salii, in urma incheierii unui contract cu o firma de paza si protectie.
Imaginile captate sant pastrate in conditii de securitate timp de 30 de zile si cuprind data si ora evenimentului. Incidentele sant inregistrate in < Registru de evenimente >, cazurile deosebite urmand a fi anuntate la organele de politie, inregistrarile aferente urmand a fi pastrate pana la clarificarea situatiei.
- DREPTUL DE CONTROL
Este o conditie obligatorie de angajare (pe care o acceptati prin primirea si semnarea acestui manual) care permite controlarea inopinata a angajatilor aflati in incinta Clubului de poker sau in momentul venirii/plecarii acestora din Clubul de poker. Pentru aceasta se solicita intreaga dvs colaborare si sprijin. Este interzis ca personalul din sala de joc sa poarte asupra lor jetoane sau numerar, in nici o situatie, cu exceptia celor stipulate de prevederile regulamentului de ordine interioara a Clubului de poker. In cazul in care sunteti controlati de un membru al conducerii sau al departamentului de securitate, la orice punct de control, aveti dreptul de a chema si de a prezenta o alta persoana care poate vorbi in numele dvs.
Atentie: Conducerea doreste sa mentioneze clar ca controlarea unei persoane sau a bunurilor sale nu inseamna neaparat ca aceasta este suspecta de proasta conduita. In cele mai multe cazuri, scopul este acela de a scoate persoana respectiva in afara oricarei suspiciuni.
- COMPORTAMENT
Noi oferim servicii sub forma agrementului. Cel mai important lucru intr-un Club de poker este amabilitatea. Fiti amabili si politicosi. Nu uitati ca un zambet sincer este un bun valoros. Daca apare un incident cu un client, nu va certati! Chemati un superior. Nu uitati ca nu veti da socoteala in fata conducerii pentru pierderea unor sume de bani, ci pentru pierderea unui client din cauza neglijentei sau nepasarii. Este obligatoriu sa multumiti dupa incheierea fiecarei tranzactii.
1.4 PUNCTUALITATE
Toti angajatii trebuie sa se prezinte si sa fie gata de lucru la ora stabilita pentru inceperea schimbului. Intarzierile nu vor fi tolerate. Angajatii trebuie sa fie pregatiti de lucru cu 15 minute inainte de inceperea programului.
- ABSENTE / INTARZIERI
In cazul unei intarzieri sau absente previzibile, indiferent de motivul ei, aveti obligatia de a anunta imediat superiorul dvs asupra motivului absentei/intarzierii. Anuntarea trebuie facuta imediat. Cine absenteaza o zi fara sa anunte va fi suspendat 2 zile. Cine absenteaza mai mult de 3 zile pe motiv de boala fara sa prezinte certificat de concediu medical sau intarzie de 3 ori intr-o singura luna va fi suspendat 2 zile.
Conducerea are dreptul de a sanctiona personalul pentru intarzieri repetate sau absente nemotivate.
Directorul Clubului de poker sau seful dvs. direct au dreptul sa ia masuri disciplinare in cazul unei absente nemotivate sau a intarzierilor repetate. Pentru 3 zile absentate nemotivat salariatului I se desface contractul de munca.
Explicitarea art. 1.5 “ABSENTE / INTARZIERI” din Regulamentul Intern
Intarzierile se penalizeaza astfel:
- Pana la 20 minute __________ ¼ din ziua de lucru.
- Intre 20 minute – 1 ora _____ ½ din ziua de lucru.
- Peste 1 ora_______________ 1 zi de lucru.
Absentarile nemotivate se penalizeaza astfel:
- Pentru 1 zi din din timpul saptamanii________ 2 zile de lucru.
- Pentru 1 zi din weekend_________2,5 zile de lucru.
Absentarile pe motiv ca “nu va simtiti bine” se penalizeaza astfel:
- Anuntarea sefului direct cu 4 ore inainte de inceperea lucrului___ 1 zi de lucru.
- Anuntarea sefului direct cu mai putin de 4 ore inainte de inceperea lucrului – 1,5 zile
de lucru.
Absentarile pe motiv de boala mai mari de 2 zile se admit numai pe baza de certificat medical.
Intarzierile repetate si Concediile medicale fara cauze reale vor conduce la masuri disciplinare impotriva dumneavoastra.
- MOBILITATE
Compania isi rezerva dreptul de a transfera orice membru al personalului in locuri de munca alternativ, conform pregatirii .
- ALCOOL SI DROGURI
In timpul programului Clubului de poker este interzis:
- sa aveti asupra dvs. bauturi alcoolice, droguri sau alte substante asemenatoare.
- sa consumati bauturi alcoolice, droguri sau alte substante asemanatoare.
Nota: Orice astfel de consum (inclusiv faptul de a arata baut sau a mirosi a alcool sau droguri)
in timpul orelor de serviciu va constitui o incalcare a regulilor si normelor prevazute in acest manual. Orice incalcare a acestor reguli va fi considerata o abatere foarte grava.
1.8 FUMATUL SI GUMA DE MESTECAT
Fumatul si guma de mestecat sunt permise numai in locurile special amenajate in acest scop.
1.9 VESTIARUL SI LUCRURILE PERSONALE
Toti membrii personalului au obligatia de a se schimba in vestiarul repartizat si nu au voie sa fie vazuti in sala de joc in haine civile in timpul programului al Clubului de poker.
1.10 UNIFORMA SI TINUTA
UNIFORMA – Data fiind natura activitatii noastre, este esential ca toti angajatii sa aiba o tinuta eleganta si ingrijita in orice moment. Aceasta va contribui la crearea unei atmosfere de eficienta menita sa impresioneze clientii. In cazul in care vi s-a repartizat o uniforma, aveti obligatia de a o purta permanent in timpul orelor de serviciu. Echipamentul de lucru al crupierilor nu va avea buzunare si consta in pantaloni/fuste negri(e), camasa alba clasica, pantofi negri clasici, papion, sosete negre.
TINUTA – In timpul orelor de serviciu se vor respecta urmatoarele:
- Igiena personala perfecta.
- Persoanele feminine din cadrul personalului vor purta machiaj si oja de unghii.
- Atentie la maini: fiecare oaspete este atent la ele! Trebuie sa fie curate in permanenta, iar unghiile trebuie curatate inainte de inceperea lucrului si de parasirea locurilor rezervate odihnei.
- Igiena dentara perfecta.
- Parul va avea un aspect ingrijit.
- Persoanele feminine vor fi coafate ingrijit
- Uniformele trebuie sa fie spalate si calcate in permanenta. Sacourile trebuie purtate inchise la toti nasturii.
- Insignele de identitate trebuie purtate in permanenta in timpul programului.
- Din ratiuni de siguranta si protectie a echipamentului singurele bijuterii admise vor fi dupa cum urmeaza:
- verighete
- inele de logodna sau inele cu sigiliu
- cercei
- coliere
- Purtarea ceasurilor nu este permisa in sala de joc.
- Pantofii vor fi curati si lustruiti; barbatii vor purta pantofi negri si sosete negre; femeile vor purta ciorapi de culoarea pielii.
1.11 DISCUTIILE CU OASPETII
In calitate de membrii ai personalului, nu este in interesul companiei, colegilor dvs. si mai ales al dvs., sa aveti relatii cu clientii, deoarece aceasta poate afecta interesele companiei. In cazul in care un client va solicita “o iesire in oras” sau orice alt fel de intalnire prestabilita, trebuie sa procedati dupa cum urmeaza:
- a) sa refuzati politicos
- b) sa va informati imediat superiorul
1.12 PROPUNERI FACUTE ANGAJATILOR DE CATRE CLIENTI SAU ALTI MEMBRI AI PERSONALULUI
Daca vi se face o propunere de a comite o fapta ilegala sau necinstita impotriva companiei sau a Clubului de poker, aveti obligatia de a informa imediat pe directorul Clubului de poker si/sau pe superiorul direct de tura.
Nota: Orice membru al personalului care comite o fapta ilegala sau necinstita impotriva companiei va fi concediat disciplinar si urmarit in justitie.
1.13 RUDELE SI PRIETENII ANGAJATILOR
In cazul in care vreo ruda sau vreun prieten intra in Clubul de poker, aveti obligatia de a informa imediat pe seful salii de joc si/sau pe directorul de tura.
1.14 RELATII DE PRIETENIE INTRE MEMBRII PERSONALULUI
Nu este recomandabil sa legati relatii de prietenie sau personale cu alti membrii ai personalului. In cazul in care apare totusi o astfel de relatie, aceasta nu trebuie sa influenteze disciplina generala si trebuie pastrata discretie asupra ei.
1.15 DEZVALUIREA DE INFORMATII
O conditie a angajarii este aceea ca este interzis sa dezvaluiti oricarei persoane neautorizate vreo informatie confidentiala despre interesele sau activitatea Clubului de poker, companiei sau orice alta
informatie despre clientii nostri. Este de importanta maxima ca, sub nici o forma, personalul sa nu dezvaluie vreo informatie sau sa faca vreo afirmatie in massmedia fara acordul conducerii.
1.16 PROPRIETATEA COMPANIEI
In momentul in care nu mai sunteti angajatul nostru aveti obligatia de a restitui toate bunurile Clubului de poker care se afla in posesia dvs. Orice plata restanta cuvenita va fi retinuta pana la indeplinirea acestei cerinte.
1.17 BACSIS
Acordarea unui bacsis este strict la latitudinea clientului si este absolut interzis sa influentezi sau sa faci presiuni asupra clientului pentru obtinerea unui bacsis. La primirea bacsisului, clientului i se va multumi politicos. Toate bacsisurile primite vor fi depuse in float separat de jetoanele de joc, respectiv pe ultima sectiune a floatului si la iesirea de la masa depuse in caserie.
1.18 PARASIREA INCINTEI
In timpul orelor de serviciu nu aveti voie sa parasiti cladirea Clubului de poker sub nici un motiv, fara a obtine in prealabil permisiunea directorului de tura.
1.19 BANI SI VALORI PERSONALE
Nu este permis sa aduceti valori si sume mari de bani in incinta Clubului de poker. Personalul din salile de joc va purta in timpul orelor de serviciu numai imbracaminte fara buzunare. Daca sunteti un membru al personalului de joc sau casier, nu aveti voie sa aveti numerar asupra dvs. in incinta salii de joc.
1.20 REGULILE CAMEREI DE PERSONAL
Este interzis cu desavarsirea practicarea de jocuri pe bani in camera personalului sau la mesele de antrenament.
1.21 VIZITAREA ALTOR CLUBURI DE POKER
Este strict interzisa vizitarea altor Cluburi de poker, indiferent de motivul acestor vizite.
1.22 INSTRAINAREA BUNURILOR COMPANIEI
Bunurile Clubului de poker pot fi instrainate numai pe baza unei “Scrisori de imputernicire” semnata de directorul general sau de directorul de tura si trebuie prezentata personalului de paza inainte de a instraina bunurile din incinta.
1.23 CODURI DE COMPORTAMENT
Prevederile CODULUI DE COMPORTAMENT pentru salariatii societatii ( personalul de joc din sala de joc sau din alte locuri ale Clubului de poker) sunt urmatoarele:
- a) Sa aiba o atitudine amabila fata de oaspeti in permanenta. Cu toate acestea, va rugam sa evitati conversatiile prelungite. Crupierul se va adresa intotdeauna clientilor cu formula “Sir”ori “Madam” (Evitati sa va adresati clientilor folosind prenumele).
- b) In perioada cand este de serviciu la masa sa, crupierul nu are voie sa vorbeasca cu alt
crupier, cu sef de sala sau cu membrii personalului de paza. In afara situatiilor legate de
practica, trebuie sa evite sa atinga sau sa miste jetoanele.
- Personalul trebuie sa aiba o tinuta dreapta. Crupierii si sefii de sala trebuie sa evite o tinuta relaxata, fie ca stau in picioare sau asezati la mese. Jachetele vor fi permanent incheiate in sala de joc si uniforma trebuie sa fie completa.
- Crupierul nu va incerca niciodata sa aplaneze o disputa. El va chema imediat pe seful de sala . Crupierul nu are voie sa contrazica un client. Evitati sa contestati decizia unui sef de sala fie in cuvinte sau in atitudine.
- Crupierii nu au voie sa ia o decizie pentru vreun client.
- Dezacordurile personale cu colegii sau cu conducerea nu vor fi niciodata discutate in sala de joc. In relatiile de serviciu este interzis folosirea expresiilor vulgare, a injuriilor, a atitudinilor de lipsa de respect, a amenintarilor sau a tonului ridicat si a jignirilor pe orice tema.
Orice abatere de la aceste regului va fi considerata abatere disciplinara si sanctionata conform codului muncii.
1.24 TRISARE
Personalul de joc trebuie avizat asupra posibilitatii trisarii, din partea oaspetilor sau a angajatilori si oaspetilor. Situatiile suspecte trebuie raportate imediat conducerii.
1.25 LIMBI STRAINE FOLOSITE
Din motive de securitate limba engleza este singura limba folosita de personalul de joc. Este interzis vorbitul in soapta in timpul jocului (nici cu colegii, nici cu oaspetii), cu exceptia situatiilor operationale.
1.26 PAUZE
Crupierul nu poate parasi masa de joc fara permisiunea prealabila a sefului salii de joc. Dupa parasirea mesei de joc, dealerul trebuie sa mearga in camera personalului, limitand timpul petrecut in sala de joc la strictul necesar.
1.27 SCHIMBUL DE TURA
Personalul de joc nu are voie sa paraseasca etajul de joc fara permisiunea conducerii.
1.28 MASURI DISCIPLINARE
In general, noi credem ca angajatii nostri sunt mai degraba motivati de simtul responsabilitatii decat de teama unor masuri disciplinare. Cu toate acestea, exista uneori cazuri cand trebuie luate masuri impotriva celor cu abateri repetate.
TIPURILE DE ABATERI SUNT CLASIFICATE IN TREI CATEGORII DUPA CUM URMEAZA:
- a) ABATERE:
- intarzieri;
- absenta nemotivata;
- insubordonare minora;
- tinuta dezordonata
- rezultate slabe ale activitatii
- incalcarea prevederilor CODULUI DE COMPORTAMENT
- b) ABATERE GRAVA:
- incalcari ale regulilor si normelor de igiena, uniforma si tinuta;
- impolitete fata de clienti;
- pagube minore voite;
- comportament iresponsabil;
- fumatul in locuri neautorizate;
- neglijenta grava in lucru;
- impolitete flagranta fata de un client sau un superior;
- dezvaluirea de informatii confidentiale despre activitatea companiei sau despre clientii Clubului de poker.
- Incalcari repetate ale prevederilor CODULUI DE COMPORTAMENT
- c) ABATERE FOARTE GRAVA:
- condamnare pentru orice delict penal;
- falsificarea dosarelor companiei;
- refuzul de a se conforma unei indicatii pertinente din partea conducerii / superior ( in limitele legii);
- cauzarea de daune bunurilor companiei, clientilor sau colegilor dvs.;
- refuzul de a se supune unei perchezitii corporale;
- omisiunea de a informa conducerea asupra oricarei actiuni ilegale despre care cunoasteti ca a fost comisa de un coleg sau de un client.
1.29 MASURI DE AVERTIZARE
Abaterile vor fi urmate de masuri disciplinare dupa cum urmeaza:
- AVERTISMENT VERBAL – In cazul in care conduita sau randamentul dvs. nu sunt corespunzatoare, superiorul dvs. direct va analiza motivele si va va da ocazia sa va explicati. Daca explicatia nu este considerata corespunzatoare ( in cazul in care nu este vorba de o incalcare grava a regulamentului), veti primi o mustrare verbala. Veti fi instiintati daca mustrarea va fi inregistrata in dosarul dvs. personal si, in acest caz, veti fi invitat sa semnati de luare la cunostinta.
- AVERTISMENT SCRIS – In cazul in care nu se observa o imbunatatire imediata sau daca se mai adauga o alta incalcare a regulamentului companiei, sau daca este vorba de o abatere, veti primi un avertisment scris pentru care veti semna de luare la cunostinta. Vi se va inmana o copie a acestui avertisment si o alta copie va fi atasata dosarului dvs. personal.
- AVERTISMENT FINAL – In cazul in care nu va imbunatatiti activitatea, sau in cazul incalcarii repetate a regulamentului, sau in cazul unei abateri grave, veti primi un avertisment scris final pentru care veti semna de luare la cunostinta. Vi se va inmana o copie a acestui avertisment si o alta copie va fi atasata dosarului dvs. personal. In cazul unei urmatoare abateri, conducerea nu va mai avea, in mod normal, alta alternativa decat cea de a va concedia, caz in care nu veti avea dreptul la nici un fel de daune.
1.30 SUSPENDARE
In anumite cazuri, puteti fi suspendat din functie fara plata.
1.31 RETROGRADAREA
Retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pe o durata de pana la 60 zile.
1.32 REDUCEREA SALARIULUI
Reducerea salariului de baza si/sau indemnizatia de conducere pe o perioada de 1 – 3 luni cu 5 – 10%.
1.33 CONCEDIERE DISCIPLINARA
In cazul in care sunteti gasiti vinovati de abatere foarte grava, sanctiunea va fi in mod normal concedierea disciplinara, ceea ce inseamna ca nu veti primi preaviz sau daune salariale in loc de preaviz.
1.34 DURATA AVERTISMENTELOR
Avertismentele verbale inregistrate pot fi anulate dupa o perioada de 2 (doua) luni de activitate satisfacatoare de la data avertismentului. Un avertisment scris va ramane la dosar pentru o perioada de 6 (sase) luni, iar un avertisment final pentru o perioada de pana la 12 (douasprezece) luni de la data inregistrarii.
1.35 VERIFICAREA CUNOSTINTELOR PROFESIONALE
Verificarea cunostintelor profesionale se face de catre sefii ierarhici, anual (la inceputul fiecarui an calendaristic) si la revenirea la lucru dupa o intrerupere mai mare de 30 zile, pentru urmatoarele categorii de salariati: crupier, sef sala stagiar, supraveghetor jocuri.
Testarea are in vedere capacitatea salariatului de a raspunde cerintelor postului ocupat din punct de vedere al indemanarii, cunoasterea regulilor de joc si alte criterii specifice postului.
In cazul in care rezultatul testarii profesionale nu este multumitor, conducerea va propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate sau la agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, compatibile cu pregatirea profesionala.
Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului pentru a-si manifesta expres consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit. In caz contrar angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
1.36 AUTORITATE
Conducerea stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in raport cu gravitatea abaterii disciplinare savarsite de salariat, avandu-se in vedere urmatoarele:
- imprejurarile in care fapta a fost savarsita
- gradul de vinovatie a salariatului
- consecintele abaterii disciplinare
- comportarea generala in serviciu a salariatului
- eventualele sanctiuni disciplinare suferite anterior de catre acesta.
Pentru stabilirea sanctiunii disciplinare conducerea va efectua cercetarea disciplinara prealabila la care salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, prezicandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Neprezentarea salariatului la convocarea facuta, fara un motiv obiectiv da dreptul conducerii sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
1.37 FOSTI ANGAJATI IN AFARA ORELOR DE SERVICIU
In cazul in care ati incetat sa fiti un angajat al companiei sau va aflati in timpul liber nu aveti permisiunea sa intrati in incinta Clubului de poker fara acordul prealabil al directorului.
1.39 CONDITII DE ANGAJARE
– POKER TM SRL garanteaza egalitatea de sanse a tuturor candidatilor la posturile din structura unitatii.
– Societatea noastra se bazeaza pe acuratetea informatiilor cuprinse in cererea de ocupare a locului de munca si a corectitudinii altor date prezentate pe parcursul intregului proces de angajare. Orice reprezentari defectuoase, falsificari materiale sau omisiuni in oferirea oricaror dintre aceste informatii sau date poate duce la excluderea candidatului din procesul de angajare sau, in cazul in care persoana a fost angajata, incetarea contractului individual de munca.
Angajarea se face pe baza de Contract de Munca, semnat de angajat si de Directorul General sau administratorul societatii.
Angajarea se face in raport cu studiile, experienta in specialitate, competenta profesionala, raspunderea si complexitatea sarcinilor incredintate, fara niciun fel de discriminari, cu respectarea politicii si procedurii de recrutare;
Angajarea se face in principal, pe baza de concurs (curriculum vitae, chestionar general, testarea aptitudinilor, interviu) sau testare, in functie de postul ce urmeaza a fi ocupat, fiecare angajat urmand a fi supus unei perioade de proba de maxim 90 de zile calendaristice pentru incheierea de contracte individuate de munca pe perioada nedeterminata.
La sfarsitul perioadei de proba, conducerea societatii va hotari cu privire la continuarea sau nu a colaborarii, decizia data in acest sens find comunicata in ultima zi a perioadei de proba.
In cazul in care la momentul angajarii persoana angajata este angrenata in diverse cursuri (facultate cu frecventa redusa, curs/facultate la distanta), in baza unui acord firma va crea conditii pentru participarea la examen, seminarii, cursuri. Perioada ramasa nelucrata din timpul programului normal de lucru se recupereaza de catre angajat printr-un acord cu conducerea firmei.
1.40 POLITICA NEDISCRIMINATORIE SI RESPECTUL FATA DE ANGAJAT
In conformitate cu prevederile legale, in cadrul POKER TM SRL sunt interzise orice forme de discriminare directa sau indirecta bazate pe varsta, sex, religie, rasa, natonalitate, apartenente politice, handicap, origini sociale, responsabilitati familiale si apartenenta la sindicat
Pentru munca egala sau de valoare egala este interzisa orice discriminare bazata pe criteriul de sex cu privire la toate elementele si conditiile de remunerare.
Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectareademnitatii si a constiintei sale, fără nici o discriminare.
Angajatii au dreptul de a se bucura de respect din partea fiemei.
1.41 STANDARDE PRIVITOARE LA CARIERA
In conformitate cu organigrama firmei, fiecare angajat va putea trece la un nivel superior pe baza unui test si pe baza realizarilor profesionale de la primul nivel profesional in masura in care organigrama societatii permite.
Trecerea de la o treapta profesionala inferioara la una superioara se face prin decizie de modificare a postului/functiei indeplinite, conform prevederilor fisei postului, la implinirea stagiului de vechime profesionala adecvat postului imediat superior.
La trecerea de la primul nivel profesional la oricare alt nivel profesional se va intocmi o fisa a care va fi anexata la Contractul Individual de munca
1.42 STANDARDE IN POKER TM SRL
STANDARDE PRIVITOARE LA CONDUITA PROFESIONALA
In exercitarea atributiilor de serviciu, salariatii POKER TM SRL au obligatia de a avea un comportament profesionist si corectitudine in promovarea imaginii companiei.
Sarcinile si atributiile personalului
Casieria – este locul unde se primesc, se pastreaza si se distribuie banii. Aceasta este dotata cu 1 seif cu acces limitat, cu 1 camera de supraveghere, cu o masa de birou, un dulap dotat cu incuietoare, in care sunt depozitate, in valize speciale, jetoanele, cartile si celelalte accesorii pentru desfasurarea activitatii. Casieria mai este dotata cu 2 calculatoare: unul find folosit pentru inregistrarea si verificarea cardurilor de fidelizare,iar celalalt pentru folosirea softului de inregistrare a jucatorilor. Tot aici este instalat un monitor pe care se poate urmarii intreaga sala de joc, respectiv o parte a strazii din fata intrarii si intrarea prin intermediul camerelor de supraveghere. Mai este dotat cu un router wireless pentru a oferi conexiune la Internet a celor doua calculatoare si a unui telefon mobil pentru o actualizare mai rapida a informatiilor legate de turneele in desfasurare.
Casierul – este persoana care asigura gestionarea operatiunilor de casa conform legislatiei in domeniu. Casierul efectueaza toate incasarile si platile in numerar, verifica cantitatea de jetoane date si primite valoric,respectiv a banilor, intocmeste registrul de casa in lei. Intocmeste si inainteaza managerului raportul zilnic privind soldul lichiditatilor in casierie.
Crupierul – este persoana care coordoneaza jocul la masa de poker.
Crupierul le explica jucatorilor principiile jocului, dupa caz. Aceasta opereaza cu echipamentul de joc(carti de joc, button, jetoane) pentru o buna desfasurare a jocului de poker, dupa regulamentul bine definit de catre conducere.
Seful de sala – este persoana care gestioneaza echipa din sala de joc compusa din
crupieri, persoana care ia decizia finala in cazul in care crupierii se confrunta cu un
comportament neadecvat din partea jucatorilor sau orice neintelegeri ori conflicte legate
de jocul de poker. Aceasta se ocupa de inceperea turneului, punerea softului pentru
turneele de poker in functiune, respectiv de echilibrarea meselor dupa caz.
Barmanul – este persoana care deserveste bauturi alcoolice si nealcoolice conform
retetarului propriu al unitatii, aceasta inregistreaza vanzarile, intocmeste lista de vanzare
de peste zi si face inventarul ori de cate ori este nevoie in conformitate cu legislatia in
vigoare.
Managerul – este persoana care planifica si organizeaza activitatea salii de joc astfel incat
sa fie posibila atragerea de noi clienti si de pastrare a celor existenti. Aceasta
intampina clientii si asigura satisfactia lor. Aceasta integreaza, formeaza si
supravegheaza intreaga echipa din sala. Raspunde pentru calitatea activitatii
personalului aflat in subordine. Raspunde de solutionarea prompta a solicitarilor si/sau
reclamatiilor clientilor.
1.43 OBLIGATII ANGAJATI :
– Problemele de natură internă sau domestice nu pot fi aduse, dezbătute sau rezolvate in sala de joc ;
-Crupierii nu au voie să se amestece in nici un incident cu clientii, acestea vor fi rezolvate de către assistant-manager/manager de joc
-Discutiile intre crupieri trebuie să fie mentinute la minimum posibil, necesar conducerii jocului iar discutiile cu clientii se vor face cu voce mai joasă pentru a nu deranja alti jucători ;
-Fumatul sau băutul ( nici o formă a acestora ) nu este permis in apropierea meselor de joc, dacă Managerul permite consumul unui pahar de apă, se va face dintr- un pahar transparent ;
-Punctualitatea este importanta si necesară tot timpul
-Pozitia la masă in timpul sau in afara jocului va fi intotdeauna dreaptă, rezematul de masă nu este permis
-Personalul care deserveste sala de joc trebuie să poarte in timpul serviciului uniforme curate, călcate si conform legislatiei : fără buzunare ;
-Bijuteriile trebuie să fie reduse la minim : verighetă sau inel de logodnă, purtatul ceasurilor este interzis in sala de joc crupierilor
-Nivelul ridicat de igienă corporal personal trebuie mentinut in orice conditie
-Deplasarea prin sală se va face in liniste si direct de la si spre locul/masa alocat(ă)
respectarea stricta a ordinii si disciplinei la locul de munca, aplicarea reglementarilor legale in vigoare, a normelor de desfasurare a procesului de munca;
-Respectarea programului de lucru, executarea la timp a obligatiilor ce le revin; trecerea zilnica in pontaj
– Respectarea normelor de protectie a muncii, a normelor de prevenire si stingere a incendiilor sau a oricaror situatii care ar putea pune in primejdie cladirile, instalatiile, viata, integritatea corporala sau sanatatea unor persoane;
-Protejarea patrimoniului societatii in orice situatie;
-Pastrarea in siguranta, la terminarea programului in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare a documentelor si materialelor incredintate;
-Comportarea corecta in cadrul relatiilor de serviciu;
-Mentinerea ordinii si curateniei la locul de munca precum si prezentarea la program intr-o tinuta vestimentara corespunzatoare
-Manifestarea unei atitudini corecte fata de clientii societatii;,respectarea dispozitiilor legale privind pastrarea secretului operatiunilor;
-Imposibilitatea de a uza in folos personal de informatiile obtinute in timpul programului de lucru si care tin de specificul activitatii desfasurate si pe care angajatii le detin sau de care au luat cunostinta in orice mod;
-Respectarea angajamentului de confidentialitate, loialitate si conduita profesionala, semnat odata cu angajarea in societate;
1.44 DREPTURI ANGAJATI :
– dreptul la concediul de odihna anual. Salariatii vor efectua concediul de odihna in natura, conform legii, fiind interzisa orice conventie prin care s-ar renunta in tot sau in parte la acesta.
– dreptul la demnitatea in munca si la egalitate de sanse si de tratament. Salariatii, in limita raportului de subordonare, vor fi tratati ca si colegi de serviciu. e. dreptul la securitate si sanatate in munca;
– dreptul la acces si formare profesionala.
– dreptul la informare si consultare;
– dreptul la protectie in caz de concediere. Firma respecta procedura prealabila concedierii, urmand ca persoana in cauza, daca indeplineste conditiile legale, sa beneficieze de de masuri de protectie sociala specifice situatiei in care se gaseste “persoana in cautarea unui loc de munca”.
– dreptul la negociere colectiva si individuala;
– dreptul de a constitui sau a adera la un sindicat.
– dreptul de a primi salariul pentru munca depusă
– dreptul la repaus zilnic si săptămânal
1.45 OBLIGATII ALE POKER TM SRL
– organizarea muncii si desfasurarea in conditii corespunzatoare a activitatii prin aducerea la cunostinta angajatilor societatii a programului de lucru, a atributiilor, raspunderilor si competentelor fiecaruia;
– dotarea cu echipamentele necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii;
– punerea la dispozitia angajatilor, potrivit specificului muncii lor, a actelor normative pe care urmeaza sa le aplice;
– imbunatatirea conditiilor de munca, de protectie a muncii si igienico-sanitare, instruirea personalului in acest sens;
– dimensionarea compartimentelor de lucru, incadrarea, pregatirea si promovarea personalului potrivit cerintelor stabilite pentru fiecare loc de munca;
-organizarea perfectionarii si calificarii profesionale prin cursuri de specializare, schimburi de experienta la institutii de profit din tara, in masura in care se impune o asemenea specializare;
– examinarea cu atentie si luarea in considerare a sugestiilor si propunerilor facute de angajatii societatii pentru imbunatatirea activitatii, precum si informarea acestora asupra masurilor luate in vederea aplicarii lor
– aducerea la cunostinta si atentionarea angajatilor asupra tipurilor de operatiuni si informatii care constituie informatii cu caracter confidential sau secret;
– acordarea salariatilor a tuturor drepturilor ce decurg din lege, din contractul colectiv de
munca aplicabil si din contractele individuate de munca;
– plata tuturor contributiilor si impozitelor aflate in sarcina sa, precum si retinerea si virarea contributiilor si impozitelor datorate de salariati, in conditiile legii;
– eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului:
– asigurarea confidentialitatii datelor cu caracter personal ale salariatilor;
– asigurarea egalitatii de sanse si de tratament intre angajati, femei si barbati, in cadrul relatiilor de munca de orice fel, inclusiv prin introducerea de dispozitii pentru interzicerea discriminarilor bazate pe criteriul de sex in regulamentele de organizare si functionare si in regulamentele interne ale unitatilor.
– sa tina zilnic la fiecare sala de joc o evidenta completa, clara si detaliata a incasarilor realizate de fiecare mijloc de joc in parte, precum si a premiilor sau castigurilor acordate, in conformitate cu prevederile legale in vigoare;
-sa prezinte toate documentele financiar-contabile, regulamentele de organizare a jocurilor, verificarile tehnice ale mijloacelor de joc sau alte documente solicitate de catre organele de control prevazute de lege;
-sa asigure functionarea instalatiilor si a salilor de joc;
-sa nu practice jocuri de noroc cu mese de joc sau cu masini autorizate in alta locatie decat cea aprobata sau comunicata comisiei, dupa caz;
-sa nu schimbe softul calculatorului coordonator de joc pentru salile de noroc fara aprobarea comisiei, existand posibiliatea ca, la avizare sau ulterior, sa se solicite aprobarea pentru dotarea cu un sistem informatic de rezerva, identic;
-sa ia masurile care se impun pentru ca organizarea activitatii, inclusiv prin pregatirea personalului operator de joc, astfel incat sa nu fie eliberate participantilor la joc atestate sau alte documente prin care se certifica castigarea de sume de la jocuri de noroc organizate;
-sa nu participe si sa nu permita participarea propriilor angajati, direct sau prin interpusi, la propriile jocuri de noroc organizate in conditiile legii;
-sa faca cunoscut in limba romana, la loc vizibil, valoarea mizelor, valoarea impulsului, procentul de premiere din totalul rulajului sumelor jucate sau valoarea premiilor pentru acele jocuri de noroc pentru care se prevede un procent minim de castig din totalul incasarilor, regulamentele de joc, precum si licenta de organizare a jocurilor de noroc si autorizatia / autorizatiile de exploatare a jocurilor de noroc;
-sa tina un registru unic de control, numerotat, snuruit si stampilat conform prevederilor legale in vigoare;
– sa ia masurile care se impun in vederea respectarii programului de functionare, care va fi afisat vizibil si comunicat organului fiscal teritorial;
-sa tina, in permanenta, la casieria salii de joc si sa puna la dispozitia jucatorilor caietul de reclamatii si sesizari, care va fi numerotat, snuruit si sigilat prin stampilare de catre O.N.J.N. serviciul teritorial in a carei raza teritoriala se afla sala de joc;
-sa ia masurile necesare pentru ca fiecare angajat din salile de jocuri sa fie dotat cu un ecuson pe care sa fie inscrise numele, prenumele persoanei respective, precum si functia detinuta;
-sa nu crediteze participantii la jocul de noroc;
-sa infomeze, prin adresa, organul fiscal competent cu administrarea din punct de vedere fiscal despre obtinerea Licentei de organizare a jocurilor de noroc si organul fiscal in a carui arie teritoriala se afla situata locatia in care sunt exploatate mijloace de joc despre obtinerea Autorizatiei de exploatare a jocurilor de noroc pentru locatia respectiva in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a acestora;
-sa informeze, prin adresa, organul fiscal in a carui arie teritoriala se afla situata locatia in care urmeaza sa mute mijlocele de joc in termen de 5 zile lucratoare de la data informarii comisiei;
– sa respecte si sa-si desfasoare activitatea privind jocurile de noroc in conformitate cu prevederile si obligatiile cuprinse in Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului si cu ORDINUL Presedintelui ONJN , nr. 370/07.01.2022 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în domeniul jocurilor de noroc din Romania;
-sa nu permita participarea la jocuri de noroc traditionale a persoanelor ce nu detin asupra lor act de identitate valabil.
-sa achite in termen de 3 zile lucratoare in conformitate cu procedura stabilita in conditiile si regulile de desfasurare a jocurilor de noroc cistigurile si/sau sa ofere premiile in natura persoanelor fizice care au prezentat jetoane,bilete,cupoane sau alte mijloace pentru a dovedi castigul,dovezi care sunt prezentate material.
-Organizarea, participarea si plata castigurile participantilor la joc se fac conform OUG 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, cu modificarile si completarile ulterioare si a HG 111/ 2016 -H O T Ă R Â R E pentru aprobarea Normelor metodologice de punere în aplicarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 298/2013 privind organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 870/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 și pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 870/2009.
1.46 SECURITATE SI SIGURANTA
POKER TM SRL se obliga sa asigure participantilor la jocurile de noroc sanse egale la mize egale jucate pe elementele aleatorii proprii mijloacelor de joc utilizate sau pe elemente de hazard si de abilitate a participantilor la jocurile de noroc.
POKER TM SRL se obliga sa asigure distributia castigurilor sau premiilor cuvenite participantilor la jocurile de noroc in cuantumul si in forma in care s-au angajat inainte de inceperea jocului respectiv si cu respectarea prevederilor legale in vigoare privind calculul si plata obligatiilor care le revin in ceea ce priveste impozitul pe veniturile realizate din jocurile de noroc.
Societatea va tine o evidenta unitara a activitatilor pentru care a fost autorizata in conditiile ordonantei de urgenta si ale prezentei hotarari, indiferent de tipul acestora, precum si a rezultafelor financiare aferente, organizata la nivelul domiciliului fiscal, indiferent de numarul de locatii in care se desfasoara activitatea.
Societatea poate interzice accesul persoanelor aflate intr-o stare avansata de ebrietate, al celor aflate sub influenta substantelor halucinogene, al celor care nu au o tinuta decenta sau al celor care prin comportament aduc atingere bunei desfasurari a activitatii in incinta in care sunt exploatate jocuri de noroc.
Programele de joc nu sunt transmisibile in cazul transferului instalatiilor de la un organizator la altul, cu exceptia programelor informatice aferente jocurilor tip slot-machine, inclusiv a sistemelor tehnice adaugate acestora.
Pentru organizarea si exploatarea jocurilor de noroc caracteristice cluburilor de poker, POKER TM SRL se obliga sa utilizeze mijloace financiare reprezentand jetoane,impulsuri, tichete sau altele asemenea, precum si mijloace banesti, care constitute in mijloace de joc auxiliare.
Se interzice utilizarea ca instrumente de plata care concura la exploatarea jocurilor de noroc a instrumentelor de plata utilizate in sistemul financiar-bancar (ordine de plata, cambii, bilete la ordin, viramente, foi de varsamant etc.), a altor hartii de valoare/cu valoare declarata sau vouchere, cu exceptia cardurilor bancare de credit si/sau debit, care pot fi folosite doar in vederea participarii la joc.
Este strict interzis accesul minorilor in spatiile organizate distinct pentru exploatarea mijloacelor de joc pentru care societatea detine autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc,precum si in acele spatii pentru care societatea detine autorizatie de exploatare a jocurilor de noroc si care sunt destinate eliberarii de cartoane sau de bilete care atesta participarea la jocul de noroc respectiv.
Exploatarea jocurilor de noroc este realizata la mese speciale, caracteristice jocului de poker, folosind mijloace de joc specifice. Jocurile de noroc se organizeaza direct intre participanti, organizatorul avand obligatia de a asigura respectarea regulamentelor de joc astfel cum au fost aprobate.
Societatea va permite accesul in locatiile autorizate pe baza unui bilet de intrare, valabil 24 de ore in intervalul 08,00-08,00, pentru fiecare jucator, in valoare de 30 lei. Modelul biletului de intrare pentru clubul de poker va fi aprobat prin ordin al presedintelui Oficiului National pentru Jocuri de Noroc. Sumele incasate de organizatorii de jocuri de noroc caracteristice cluburilor de poker pe baza biletului de intrare constituie venit la bugetul de stat si se vireaza in totalitate pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare, pentru luna anterioara.
Intreaga activitate din salile de joc trebuie supravegheata in mod obligatoriu prin circuit inchis de televiziune si inregistrata in sistem digital, permanent, in regim “non-stop”, cu respectarea urmatoarelor conditii:
- a) inregistrarile video respective vor fi pastrate, in conditii de securitate, cel putin 30 de zile calendaristice. Inregistrarile trebuie sa cuprinda data si ora evenimentelor. Incidentele sau evenimentele deosebite se vor consemna intr-un registru tinut de operatorii sistemului de supraveghere video, iar pentru cazurile intemeiate vor fi instiintate imediat Oficiul National pentru Jocuri de Noroc si organele de politie. Inregistrarile video facute in aceste cazuri vor fi pastrate pana la clarificarea acestor situatii, prin exceptare de la termenul prevazut anterior;
- b) inregistrarile video pot fi controlate sau ridicate de persoanele imputernicite din cadrul Oficiului National pentru Jocuri de Noroc in vederea efectuarii unor verificari;
- c) camerele de luat vederi vor fi amplasate astfel incat sa se asigure receptionarea unor imagini clare si utile atat la mesele de joc, cat si in intreaga incinta;
- d) casieria, pe perioada de functionare a clubului de poker, va fi permanent supravegheata cu ajutorul unor camere de luat vederi, imaginea acestora urmand a fi captata atat pe monitoare, cat si in sistemul de stocare.
Clubul de poker poate primi spre pastrare sume numai in numerar, ale clientilor. Acestea vor fi pastrate in seifuri special amenajate in casieria salii de joc, altele decat cele destinate operatiunilor curente ale clubului, iar procedure de primire-predare, pe baza de documente utilizate in regim special, va fi total separate de fluxurile financiare si de inregistrarile contabile ale cluburilor si vor fi pastrate si arhivate conform prevederilor legale in vigoare. Evidenta acestor sume se va tine distinct pentru fiecare depozitar in parte, pe baza de fisa de cont pentru operatiuni diverse intocmita pentru fiecare depozitar, in care se vor inscrie toate operatiunile efectuate de catre acesta.
Societatea va conduce evidenta accesului jucatorilor in incinta clubului de poker numai in format electronic. Evidenta accesului va contine datele de identificare ale participantilor, cel putin numele, prenumele, data si locul nasterii, documentul, numarul si seria documentelor legale de identificare, prezentate de titular, astfel:
- a) pentru cetatenii care nu apartin unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene: pasaportul, cartea de identitate diplomatica sau consulara, legitimatia provizorie;
- b) pentru cetatenii romani sau cetatenii apartinand unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene: buletinul/cartea de identitate sau alte acte eliberate de organele de politic, care poarta o fotografie si semnatura titularului.
Organizatorii sunt obligati sa nu permita accesul persoanelor care nu detin asupra for actele de identitate prezentate mai sus.
II PARTEA SPECIALĂ
II.1 Evidenta accesului jucatorilor
Este permis accesul participanților în locațiile autorizate numai pe baza unui bilet de intrare, cu valabilitate de 24 de ore, având valoarea prevăzută în cuprinsul OUG 77/2009.
Organizatorii vor conduce evidența accesului jucătorilor în incinta clubului de poker numai în format electronic.
Evidența accesului va conține datele de identificare ale participanților: numele, prenumele, data și locul nașterii, documentul, numărul și seria documentelor legale de identificare
valabile, prezentate de titular.
Bazele de date constituite la nivelul organizatorului privind evidența accesului jucătorilor în incinta cluburilor de poker se păstrează pentru un interval de șase ani, ulterior acestea se
arhivează prin grija operatorului. Organizatorii sunt obligați să pună la dispoziție bazele de date la solicitarea personalului cu atribuții de control din cadrul ONJN și a personalului din cadrul Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și organelor de poliție.
Evidenta jucatorilor atat la mesele de CashGame cat si la turnee va fi efectuata cu ajutorul unui sistem informatic pus la dispozitie de o societatea care detine Licenta clasa a II a emisa de catre ONJN
II.2 Aprovizionarea cu mese de joc, fise, carti de joc si bilete de intrare
Aprovizionarea cu mese de joc, fise valorice si non- valorice si carti de joc se poate face prin cumparare de la un producator, prin inchiriere sau prin contracte de comodat. Aprovizionarea cu mese de joc, fise valorice si non-valorice si cu carti de joc, se face numai cu acordul expres al Administratorului Clubului de poker.
Aprovizionarea cu Bilete de intrare in Club se face numai de la Imprimeria Nationala, cu completarea documentelor specifice. Aprovizionarea se face ori de cate ori este nevoie, tinand seama de stocul ce trebuie sa existe la Club, in asa fel incat Clubul sa poata elibera bilete de intrare in permanenta.
II.3 Pastrarea meselor de joc, a fiselor valorice si non- valorice, a cartilor de joc si a biletelor de intrare
Pastrarea meselor de joc se face in incinta clubului in conformitate cu Schita si numerotarea meselor, aprobate de ONJN. Mesele de joc ce nu se utilizeaza se vor pastra in incaperea destinata ca depozit.
Fisele valorice si non valorice se pastreaza la casierie in conformitate cu stocul aproobat. Eliberarea fiselor valorice catre jucatori, pentru jocurile de cash se face prin cumpararea lor de la casierie iar eliberarea fiselor non – valorice se face pe baza buy-in –urilor, rebuy-urilor si add-on-urilor inregistrate de responsabilul de turneu, conform valoarii atribuite fiecarui turneu in parte.
Cartile de joc neutilizate se pastreaza la casierie. Cartile de joc aflate in uz se gestioneaza si partreaza de dealerii de la mese si de responsabilii de Turnee si de Cash.
Stocul de bilete de intrare aflate in uz, biletele neutilizate se pastreaza in casierie. Dupa ce au fost utilizate, cotoarele Biletelor de intrare se pastreaza in casierie.
II.4 Circulatia interna a mijloacelor de joc si a fiselor
Mesele de joc nu circula in cadrul Clubului. Dupa ce Schita de amplasament a acestora si numerotarea lor a fost aprobata de ONJN, acestea nu se vor misca de pe pozitii. In situatia in care se considera necesara modificarea numarului de mese sau a pozitiei acestora, aceasta se poate face numai dupa aprobarea ONJN.
Cartile de joc circula (dupa ce au fost aprovizionate si predate catre casierie) la casierie, Responsabililor de Turneu si de Cash si dealerilor aflati la mesele de joc. Se interzice accesul altor persoane din club la cartile de joc.
Fisele valorice circula la casierie si la jucatorii de la mesele de joc. Dealerii au acces la fisele valorice numai cand se afla la mesele de joc. La numararea rake-ului din drop box-uri si a tips-ului, fisele circula la casierul principal si la responsabilul de cash. Fisele non – valorice circula la casierie, responsabilii de turnee si la jucatori. Dealerii au acces la fisele non-valorice numai cat se afla la mese.
II.5 Numararea banilor si a bacsisului
Persoanele alocate pentru această operatiune in prealabil se numesc Count Team fiind compus din Manager si casier.
Colectarea cutiilor se va face de către Manager, Count Team-ul pe toată durata operatiunii vor avea mânecile suflecate deasupra cotului.
La fiecare masă se va face prima data numărarea banilor ( daca se hotareste ca se pot face vanzari de jetoane si de catre dealeri) si apoi numărarea jetoanelor.
Pe toată durata numărarii banilor si a jetoanelor ( tips ), personalul count team-ului care vor efectua mânuirea cutiilor, va trebui să arate frecvent “ mâinile curate “ ( clean hands ) .
Folosirea masinilor de numărat bancnote este permisă doar după ce bancnotele respective au fost aranjate, sortate.
Toate operatiunile de numarare a banilor, jetoanelor si bacsisului se vor face cand mesele sunt inchise si fara jucatori, in dreptul camerelor de supraveghere si se vor filma si inregistra;
II.6 Dotarea minimala a Clubului de poker
Clubul de poker va avea urmatoarea dotare minimala:
Mese de joc conform aprobarii ONJN
Fise valorice si non – valorice suficiente pentru mesele de joc aflate in club
Carti de joc, aflate intr-o stare foarte buna, cate 1 pachet pentru fiecare masa de joc
Camere de luat vederi pentru fiecare masa de joc, la Receptie si la casierie
Toalete pentru Club
Televizoare pe care se afiseaza turneele si promotiile Clubului
Butoane pentru Turnee
Cuting card-uri pentru carti
Seif
II.8 Sistemul de securitate a documentelor si a valorilor.
Documentele contabile vor fi scrise fara stersaturi, fara modificari si fara pagini lipsa si/sau se vor pastra in format electronic la punctul de lucru unde se desfasoara activitatea cu respectarea conditiilor de securitare informatica.
Documentele si valorile vor fi pastrate si incuiate intr-un loc sigur, in seif, cheia aflandu-se la seful de sala, care are obligatia de a prezenta organelor de control, toate documentele si informatiile cerute de acestea si de asemenea de a informa administratorul societatii in cel mai scurt timp orice incident sau prezenta organelor de control
II.9 Supravegherea video a activitatii
întreaga activitate din sălile de joc trebuie supravegheată în mod obligatoriu prin circuit închis de televiziune și înregistrată în sistem digital, permanent, în regim „non-stop”, cu respectarea următoarelor condiții:
- a) înregistrările audiovideo respective vor fi păstrate, în condiții de securitate, cel puțin 30 de zile calendaristice. Înregistrările trebuie să cuprindă data și ora evenimentelor.
Incidentele sau evenimentele deosebite se vor consemna într-un registru ținut de operatorii sistemului de supraveghere video, iar pentru situațiile de încălcare a legii vor fi înștiințate
imediat ONJN și organele de poliție. Înregistrările audiovideo făcute în aceste cazuri vor fi păstrate până la clarificarea acestor situații;
- b) înregistrările audiovideo pot fi controlate sau ridicate de persoanele împuternicite cu atribuții de monitorizare și/sau supraveghere și control din cadrul ONJN și de către organele
de poliție, în vederea efectuării unor verificări conform competențelor;
- c) camerele de luat vederi vor fi amplasate astfel încât să se asigure recepționarea unor imagini clare și utile atât la mesele de joc, cât și în întreaga incintă;
- d) casieria și recepția pe perioada de funcționare a clubului de poker vor fi permanent supravegheate cu ajutorul unor camere de luat vederi, imaginea acestora urmând a fi captată
atât pe monitoare, cât și în sistemul de stocare
II.10 Proceduri standard de operare :
- DESCHIDEREA ZILEI DE JOC
Casierii sau Managerul completeaza “Situatia LEI-JETOANE a casieriei” si daca este cazul. “Situatia EURO-JETOANE a casieriei” la rubrica deschidere cu “Monetarul” si “Jetoanele” existente la inceputul zilei preluate din situatia LEI-JETOANE si EURO-JETOANE de la inchiderea zilei precedente.
- PRELUAREA JETOANELOR DIN CASIERIE
Jetoanele pot fi cumparate de catre jucatori direct de la casierie dupa care i se va indica masa unde va juca.
Banii ce urmeaza a fi incasati vor fi desfasurati in dreptul camerelor de supraveghere de la casierie prin numarare individuala, astfel incat suma totala sa fie vizibila pentru camera de supraveghere video.
Dupa incasarea sumei, casierul va elibera jetoanele
Casierul va aranja jetoanele in “float” in asa fel incat suma toatala a jetoanelor sa poata fi observata de jucator :
Mari: 25 ron,100 ron,500 ron sau 25 euro, 100 euro, 500 euro in centrul floatului.
– Aranjararea jetoanelor in “float” trebuie sa fie in felul urmator:
-jetoanele de denominatie -jetoanele de 10 ron , 5 ron sau 10 euro, 5 euro in stanga si dreapta jetoanelor mari.
-jetoanele de 1 ron sau 1 euro langa jetoanele de 5 ron sau 5 euro.
-jetoanele in “float” tebuie sa fie aranjate in 20 , 10 sau 5 de bucati delimitate cu jetoane de 1 ron sau 1 euro.
Aceeasi procedura se va respecta si in cazul rascumpararii jetoanelor valorice de la jucatori
Preluarea jetoanelor din casierie la masa de joc in cazul in care se vand la mese.
Atunci cand este autorizata deschiderea unei mese de joc cash, crupierul sau persoana desemnata acompaniata (organizator turneu, organizator cash game sau pitt boss) se prezinta la casierie si precizeaza casierei de serviciu, numarul mesei care se deschide, tipul jocului practicat si miza jocului.
In cazul in care Crupierul este desemnat sa vanda jetoane la masa de joc, acesta solicita float-ul de jetoane valorice precizand valoarea lui.
Casiera ii pregateste float-ul , care are structura nominatiilor cu valoare fixa .
Crupierul sau persoana desemnata trebuie sa-l verifice cu atentie inainte de a-l prelua.
Intre timp casiera completeaza “Raportul mesei de joc” cu datele comunicate de crupier sau persoana desemnata si completeaza tabelul de “DESCHIDERE”-“Opening Float Sheet” pe care o semneaza de predare , iar Crupierul sau persoana desemnata o semneaza de primire, iar Organizatorul de Cash semneaza pentru verificare .
Dupa semnarea fisei “ Opening Float Sheet” ( foaie de deschidere) orice lipsa devine responsabilitatea personala a crupierului sau a pesoanei desemnate. Foaia se pastreaza in casierie.
– Preluarea jetoanelor din casierie de catre crupier sau pesoana desemnata
( organizator turneu,organizator cash game sau pitt boss)
Crupierul sau persoana desemnata preiau in gestiune, la inceputul schimbului un float cu jetoane valorice, de valoare fixa, din care predau la masa de joc la care sunt solicitati de crupier, jetoane egale valoric cu cele vandute clientilor, prin tranzactia de “Money Change”, si ridica numerarul de la clienti, pe care-l predau la casierie.
La preluarea initiala din casierie a float-ului de catre organizatorul de cash, casiera completeaza o “Foaie de Suplimentari & Credit Casierie – Cash Organizer”, prin care se predau din casierie jetoane valorice, sub semnatura de primire a organizatorului de cash, in coloana de “Primit din casierie” cu mentionarea orei la care are loc transferul de jetoane.
La predarea numerarului preluat la schimb cu jetoane, de la masa de joc, casiera completeaza in rubricile “Returnat la Casierie” ora si suma de jetoane returnate, pt care semneaza de primire, si ii preda organizatorului jetoane de aceeasi valoare, pentru ca acesta sa-si completeze float-ul. Se completeaza pe acelasi rand, in rubrica “Primit de la Casierie” valoarea jetoanelor predate Organizatorului de cash , pentru care acesta semneaza de primire.
- Deschiderea unei mese
– Crupierul se va duce la masa de cash game cu urmatoarele: floatul cu jetoane valorice ( unde este cazul), carti de joc ( in conditi optime), foaia pe care este inscris sistemul de taxare al clubului, ”dealer button si un pix;
– Cand ajunge la masa crupierul mai verifica odata jetoanele daca sunt toate in float ( atunci cand are float), iar daca toate jetoanele sunt in float crupierul va desfasura cartile pe masa in asa fel incat sa se observe toate cartile;
- Desfasurarea jocului
– Procedura de amestecare a cartilor
– La deschidera mesei crupierul este obligat sa verifice cartile pe fata si pe verso inainte sa inceapa amestecarea lor (crupierul are obligatia sa verifice cartile de defecte, impuritatati , carti lipsa sau urme de uzura);
– Daca cartile nu sunt in conditie optima va fi chemat un “floorman” sa fie schimbate inainte de inceperea jocului (daca se observa o neregula cu pachetul de carti in timpul jocului crupierul are obligatia sa cheme un “floorman” sa schimbe cartile);
– Dupa ce cartile au fost verificate se desfasoara pe masa in asa fel incat sa fie vizibile toate cartile din pachet pentru jucatori si camera;
– Toate cartile vor fi intoarse pe verso si vor fi amestecate prin o miscare circulara (“wash”) timp de minim 10 secunde(in timpul jocului “wash” se va efectua minim 3 secunde);
– Dupa “wash” cartile vor fi adunate cu fata spre crupier si se va efectua doua “shuffle” un “rafle” urmat de un “shuffle” (2-1-1);
– In cazul in care cartile sunt scapate de sub control in timpul amestecarii procedeul va fi reluat de la inceput
– Procedura de aranjare a jetoanelor in “float”
– Crupierul are obligatia sa aranjeze jetoanele in “float” ( unde este cazul) in asa fel incat suma toatala a jetoanelor sa poata fi observata de “floorman” si de crupierul care va urma sa il schimbe la masa;
Mari: 25 ron,100 ron,500 ron sau 25 euro, 100 euro, 500 euro in centrul floatului.
– Aranjararea jetoanelor in “float” trebuie sa fie in felul urmator:
-jetoanele de denominatie -jetoanele de 10 ron , 5 ron sau 5 euro in stanga si dreapta jetoanelor mari.
-jetoanele de 1 ron sau 1 euro langa jetoanele de 5 ron sau 5 euro.
-jetoanele in “float” tebuie sa fie aranjate in 20 , 10 sau 5 de bucati delimitate cu jetoane de 1 ron sau1 euro.
– Tipsul se va introduce in tip-box
– Fiecare crupier are obligatia sa verifice daca suma totala a floatului este in regula inainte de a parasi masa, acelasi lucru il face si crupierul care se aseaza la masa ( in cazul in care exista float la masa)
– Taierea jetoanelor
Jetoanele vor fi taiate dupa cum urmeaza:
- taie 1
- taie 2
- taie 3
- taie 4
- taie 5
- taie 1×5, taie 1
- taie 1×5 , taie 2
- taie 1×5 , taie 3
- taie 1×5 , taie 4
- taie 2×5
- taie 2×5 ,taie 1
- taie 2×5 ,taie 2
- taie 2×5 ,taie 3
- taie 2×5 ,taie 4
- taie 3×5
- taie 3×5 , taie 1
- taie 3×5 , taie 2
- taie 3×5 , taie 3
- taie 3×5 , taie 4
- taie 4×5
Toate jetoanele taiate trebuie desfacute
– Procedura de cumparare jetoane la masa de joc ( acolo unde se aplica)
– Cand un jucator cumpara jetoane la masa de joc el trebuie sa desfasoare numerarul pe masa in asa fel incat suma totala a banilor sa fie viziba pentru jucator, crupier ,”Cash-Organizer”/ “floorman” si camera de supraveghere video;
– Dupa ce crupierul/persoana desemnata verifica suma totala a banilor are obligatia sa informeze si jucatorul ce suma a primit, anuntand „Money Change”;
– Jetoanele (care vor fi inmanate jucatorului) vor fi desfasurate pe masa in dreapta banilor in asa fel incat suma totala a jetoanelor sa fie vizibila pentru camera de supraveghere video si „Cash Organizer/ “floorman”;
– Crupierul/persoana desemnata va inmana jetoanele jucatorului dupa care va introduce banii in “float”si/sau cash-organizer-ul va preda banii la caserie si va primi jetoane in contravaloarea sumei predate
Banii din “float” vor fi schimbati cu jetoane de catre „Cash Organizer”/“floorman”, dupa care acesta ii preda la Casierie.;
– Procedurile pentru a schimba un crupier la masa
– Crupierii nu au voie sa opreasca jocul in asteptare sa fie schimbati de la masa de joc.
– Cand un crupier nou trebuie sa intre la masa de joc are obligatia sa-l anunte pe cel de la masa de intentia de a-l schimba;
– Crupierul nu are voie sa se ridice de la masa in timpul desfasurarii unei runde de joc;
– Crupierul nu are voie sa se ridice de la masa dupa ce a inceput procedura de “shuffle”;
– Crupierul care intra la masa de joc nu are voie sa se aseze pe scaunele rezervate clientilor la masa respectiva, acesta are obligatia sa astepte schimbul in spatele scaunului pe care crupierul sta asezat;
– Crupierul care va pleca de la masa are obligatia sa efectueze un “clean hands” ;
– Crupierul care va intra la masa are obligatia sa efectueze un “clean hands”;
– Crupierul care va pleca de la masa are obligatia sa multumeasca jucatorilor pentru joc si pentru tips (daca este cazul);
-Crupierul care va intra la masa are obligatia sa salute jucatorii .
– Procedurile de incasare a taxei (Rake) din pot la “Cash Game”
– Crupierul are obligatia sa incaseze taxa din fiecare pot exact asa cum este indicat pe foaia unde este inscris sistemul de taxare al clubului care poate fi intre 1% si 10% din miza.
– Taxa se va incasa, in jetoane, numai la sfarsitul unei runde;
– Crupierul are obligatia sa stie valoarea potului tot timpul pe parcursul unei runde (pentru a evita sa fie nevoit sa numere potul la sfarsit );
– Crupierul are obligatia sa explice jucatorilor valoarea taxei percepute in caz ca jucatorii au nelamuriri;
– Taxa in caz de “side-pot” se va colecta in felul urmator:
-daca in “main-pot” taxa colectata va ajunge la maximul mesei (cap) nu se va colecta nimic din “side-pot”.
-daca in “main-pot” taxa colectata este sub valoarea maximului mesei (cap) din “side pot” se va colecta taxa exact asa cum e indicat pe foia unde este inscris sistemul de taxare al clubului (cu contiditia ca cele doua taxe adunate din “main-pot” si “side-pot” sa nu depaseasca cap-ul mesei).
– Crupierul are obligatia sa plaseze taxa colectata in “Rake-box” (crupierul nu are voie sa puna taxa in “float”) ;
– Crupierul are obligatia sa introduca jetoanele mai mari de 5 RON sau 5 EURO in interiorul “rake-box”-ului imediat dupa ce au fost colectate din pot;
- taxa participare evenimente private si mese televizate
Organizatorul va percepe o taxa de participare fixa pentru fiecare ora de participare, taxa ce va fi inscrisa in foaia unde este inscris sistemul de taxare a clubului
- Inchiderea mesei de joc
-La inchiderea unei mese, jucatorii vor fi rugati politicos sa nu stea langa masa in timpul acestei operatiuni.
– Cand o masa de “cash game” se va inchide crupierul care a avut float eliberat de catre casierie la masa de joc are obligatia sa puna toate jetoanele din “float” pe masa si sa verifice suma, dupa procedura de taiere a jetoanelor.
– Crupierul trebuie sa astepte sa verifice si un „Cash Organizer”/“floorman” totalul jetoanelor;
-Dupa ce jetoanele au fost verificate, crupierul are obligatia sa sorteze cartile, sa aranjeze scaunele si sa curete masa de joc;
-Cartile de joc, foaia pe care este inscris sistemul de taxare al clubului, si ”dealer button” vor fi duse la centrul Organizatorilor de Cash;
-Float-ul ( unde este cazul) va fi predat la casierie, unde se completeaza in “Raportul mesei de joc” cu tabelul de “INCHIDERE”-“Closing Float Sheet” pe care il semneaza de predare , Casiera il semneaza de primire, iar Organizatorul de Cash semneaza pentru verificare;
- Inchidere zi organizator de cash
La sfarsitul schimbului de lucru organizatorul de cash trebuie sa-si inchida situatia prin predarea float-ului pe care l-a avut in gestiune, catre casierie.
Valoarea finala a float-ului in lei , euro si jetoane trebuie sa balanseze valorile jetoanelor primite la deschidere din casierie, cu suplimentarile de pe parcurs, daca a fost cazul.
La predarea finala, casiera verifica inca o data inregistrarea corecta a tranzactiilor in “Foaia de creditari & suplimentari Casierie- Cash Organizer”, astfel incat totalul primit din casierie ( jetoane) sa fie egal cu totalul returnat in casierie ( jetoane si numerar). Orice neconcordanta este imputabila Cash-Organizer-ului, in calitate de gestionar valori materiale.
La inchiderea acestei situatii Organizatorul de cash semneaza de predare, iar casiera semneaza de primire.
- Inchiderea zilei de joc
– incheierea jocului
La incheierea jocului pentru un jucator, daca acesta ramane in posesie de jetoane valorice, la ridicarea de la masa de joc, le poate rascumpara doar la casieria clubului.
Casiera le taie conform procedurii generale de taiere a jetoanelor si ii plateste contravaloarea lor in numerar, notand suma in “Raportul de Cash In / Cash Out direct clienti” in rubrica de “Cash Out” (plati/ rascumparare jetoane)
– Colectarea Rake-ului de la mesele de joc si stabilirea rezultatului zilnic
Cash Organizer-ul impreuna cu Casiera responsabila cu inchiderea zilei se deplaseaza in sala de joc, la fiecare masa la care s-a jucat pentru a colecta rake-ul din cutiile de la mese, sub supravegherea camerelor video.
Se deschid cutiile “RAKE BOX” aflate in masa, pe rand si se numara jetoanele aflate in interior , dupa ce acestea au fost taiate conform procedurii de taiere a jetoanelor. Contravaloarea jetoanelor scoase din cutia de Rake se inregistreaza in Raportul mesei de joc nr… in tabelul “Rake Box- Result ” corespunzatoare numarului inscris pe cutia “RAKE BOX” din care au fost scoase.
Dupa completarea rezultatelor pe toate Rapoartele meselor la care s-a jucat acestea se centralizeaza in Raportul rezultatului zilnic la mesele de Cash.
– Situatiile de inchidere a zilei de joc
Sunt intocmite de Casierul responsabil cu inchiderea si de Cash Organizer si vor fi verificate de directorul de club sau persoana imputernicita sa le verifice pentru conformitate si mai cuprind:
- Raport Tips Zilnic, care centralizeaza tips-urile primite de dealeri si predate in casierie.
- Raportul de gestiune al jetoanelor
Documentele care se intocmesc separat pentru lei si euro si sunt intocmite conform art 3. din Ordinului Presedintelui nr 135/2016 publicat in MO al Romaniei, Partea I, nr 479/28.06.2016 si a Instructiunii nr 1/2016 privind modul de completare a formularelor si registrelor obligatorii.
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala, inregistrarile contabile vor fi efectuate corespunzator meselor de joc cu jetoane valorice.
- Alte reguli la jocul de cash
- a) Daca se gaseste vreo greseala in foaia de suplimentari si credit a organizatorului de cash, seful de sala sau casierul vor anunta directorul salii de poker imediat., care va lua decizia in functie de situatie si documentul gresit va fi anulat sub semnatura sa si va fi intocmit unul nou corect.
- b) Toti membrii personalului de joc trebuie sa arate mainile curate printr-o bataie de palme silentioasa de cate ori exista suspiciunea de ascundere a numerarului sau a jetoanelor, de exemplu:
– la parasirea mesei de joc;
– inainte de a ridica mainile de pe suprafata mesei, de ex. pentru a-si aranja uniforma;
– cand ridica jetoane cazute pe jos;
– inainte si dupa manuirea diferitelor jetoane cu valoare si a numerarului;
– inainte de atingerea pariului clientului.
Nota: Orice membru al personalului gasit in posesia unor jetoane, in alta situatie decat cele normale stabilite prin regulamentele societatii, este pasibil de concediere disciplinara.
- c) Un dealer nu poate lasa sub nici un motiv masa de joc nesupravegheata, sau sa se intoarca cu spatele la float.
Angajatii nu au voie sa-si roteasca privirile prin clubul de poker in timp ce fac jocurile. Este un risc mare de securitate.
- d) Pariurile anuntate/strigate sunt acceptate.
e)Un angajat al clubului de poker nu va sfatui un jucator cum sa joace, cu exceptia situatiilor in care asigura respectarea prezentelor reguli.
f)Nici un spectator sau jucator la o masa nu poate sa influenteze sau sa sfatuiasca un jucator asupra modului in care trebuie sa joace.
- Curatarea mainilor
Toti membrii personalului de joc trebuie sa arate mainile curate printr-o bataie de palme silentioasa de cate ori exista suspiciunea de ascundere a numerarului sau a jetoanelor, de exemplu:
- a) la parasirea mesei de joc;
- b) inainte de a ridica mainile de pe suprafata mesei, de ex. pentru a-si aranja uniforma;
- c) cand ridica jetoane cazute pe jos;
- d) inainte si dupa manuirea diferitelor jetoane cu valoare si a numerarului;
- e) inainte de atingerea pariului clientului.
Nota: Orice membru al personalului gasit in posesia unor jetoane, in alta situatie decat cea normala a impartirii lor sau a strangerii lor de pe masa de joc, este pasibil de concediere disciplinara.
- Operatii de pariere
Un dealer nu poate lasa sub nici un motiv masa de joc nesupravegheata, sau sa se intoarca cu spatele la float.
Angajatii nu au voie sa-si roteasca privirile prin clubul de poker in timp ce fac jocurile. Este un risc mare de securitate.
- Modul de gestionare a jetoanelor si a cartilor de joc. Asigurarea securitatii jetoanelor
Jetoanele vor fi inregistrate in evidenta societatii in momentul intrarii lor in patrimoniu, pe baza documentelor de receptie, fiind preluate in gestiune de catre administratorul societatii.
Ele vor fi puse in circulatie prin predare catre casierul sef pe baza de proces verbal si vor fi pastrate in conditii de deplina securitate in casieria clubului de poker. In cazul in care nu vor fi puse in circulatie in totalitate, jetoanele vor fi pastrate sigilate de catre administrator intr-un seif separat, la sediul societatii, in aceleasi conditii de securitate si gestionate de catre acesta.
Jetoanele deteriorate vor fi retrase din joc in urma constatarii de catre o comisie formata din administrator, casier sef si un reprezentant al compartimentului financiar-contabil care vor intocmi procesul-verbal de retragere, urmand ca in termen de 6 luni sa se procedeze la distrugerea lor. Cu aceasta ocazie se va intocmi procesul verbal de casare.
Cartile de joc vor fi evidentiate in acelasi mod la intrarea in patrimonial societatii, fiind predate pe baza de process verbal casierului sef, intrand in gestiunea acestuia. Ele vor fi pastrate in conditii de securitate in cadrul casieriei pentru a se evita deteriorarea sau insemnarea lor. In situatia in care se va sesiza deteriorarea sau insemnarea lor, va fi convocata comisia in competenta de mai sus, urmand ca in urma inventarierii lor sa fie selectate cele uzate. Pentru retragerea si casarea lor se va proceda in acelasi mod ca si in cazul jetoanelor.
- Modul de organizarea DEPOZITELOR JUCATORILOR constituite in beneficiul acestora si asigurarea securitatii lor
Separat, se va organiza o evidenta a depozitelor clientilor, folosind ca document foaia de depozit, formular inseriat si numerotat.
Acest document se va intocmi in 2 exemplare, dintre care unul va ramane la casierie, iar celalalt va fi inmanat clientului. Depozitele astfel constituite vor fi pastrate in seif separat de valorile clubului de poker, in plicuri individuale pentru fiecare client. Sumele intrate sau iesite in/din depozitele jucatorilor vor fi inregistrate pe baza foii de depozit in fisa de cont a clientului – deschisa separat pentru evidentierea miscarii valorilor din depozit tiparita pe coperta plicului individual .
In timpul jocului se vor manui de catre jucatori in exclusivitate jetoanele eliberate de catre casier in limita depozitului constituit, fiecare operatiune de acest fel fiind inregistrata in foaia de depozit a clientului. Foaia de depozit si fisa clientului nu constituie documente de inregistrare in contabilitatea societatii. Acestea vor fi evidentiate separat de fluxurile financiare si de inregistrarile contabile ale societatii. In tot timpul jocului este interzisa orice procedura directa sau indirecta, care sa aiba ca finalitate imprumutarea jucatorilor cu bani.
- Manuirea jetoanelor
Crupierii pot manui jetoane numai in maniera ceruta de cursul normal al jocului. Este interzis ca acestia sa “se joace” cu ele intre sau in timpul jocurilor sau cand nu sunt jucatorii la masa.
- Echipament si proceduri generale
Este responsabilitatea fiecarui crupier sau sef de sala, cand deschide o masa sau vine la o masa care este deja deschisa, sa verifice echipamentul de masa. Iata in continuare o lista cu echipamentul standard la toate mesele; o lista specifica este inclusa in procedurile de la fiecare joc:
Drop Box: o cutie de metal incuiata, la fiecare masa, pentru pastrarea numerarului pe care jucatorii il schimba pentru jetoane.
Add-on Box : asemeni unui Drop Box, cu mentiunea ca este folosita pentru pastrarea jetoanelor primite de crupieri pentru acumularea rake- ului sumplimentar.
Tip Box: asemeni unui Drop Box, cu mentiunea ca este folosita pentru pastrarea jetoanelor colectate de crupieri ca bacsis.
Clicker:dispozitiv atasat sau la indemana meselor de joc si care este activat de crupier sau de seful de sala pentru a inregistra banii care au intrat in Drop Box.
Money Checker: verificator de bani – este un obiect care verifica daca banii sunt falsi sau nu.
Rake Box : asemeni unui Drop Box, cu mentiunea ca este folosita pentru pastrarea jetoanelor obtinute de clubul de poker sub forma de rake (rake-ul este comisionul clubului de poker obtinut din : a. procent din pot sau b. inchiriere scaun)
Layout: husa mesei de joc ce are imprimata pe ea diferite semne necesare functionarii jocurilor de club de poker.
- Cartile
Cand se deschide clubul de poker seful de sala va lua de la Departamentul de Supraveghere carti, in functie de necesitati. Unii crupieri care sunt alesi de seful de sala, vor desface sigiliile si le vor verifica pe o masa de joc, care este selectata de seful de sala.
Verificarea cartilor va fi facuta dupa cum urmeaza: seful de sala verifica partea dorsala a cartilor, iar crupierii verifica fetele. Cand au terminat, ei vor completa un “Used Card Slip”. Apoi, ei vor inmana cartile sefului de sala care le va inchide in standul de joc.
Cartile vor fi aranjate de seful de sala in functie de joc. Toate cartile dintr-o cutie vor avea acelasi desen pe partea dorsala, iar la mesele alaturate vor fi utilizate carti cu alte imprimeuri pe partea dorsala.
Crupierul trebuie sa raspandeasca cartile pe masa astfel incat sa fie usor pentru cel ce le verifica sa vada daca fiecare set este complet. Cartile vor fi imprastiate pe orizontala, in forma de evantai, dupa culoare, in urmatoarea ordine: cupa, trefla, caro, pica, de la as pana la popa.
Cand cartile au fost intinse, crupierul si seful de sala vor verifica din ochi daca toate cartile sunt pe masa.
Daca jucatorii sunt gata deja, cartile vor fi amestecate repede pentru a nu-I face sa astepte, totusi ele trebuie verificate in prealabil conform procedurilor de mai sus.
Daca nu se desfasoara nici un joc, capatul cutiei trebuie pastrat inchis.
Este de datoria sefului de sala sa inlocuiasca cartile vechi cu altele noi. In acest caz, el/ea va informa serviciul de supraveghere si va nota in jurnalul sefului de sala schimbarea de carti, pentru schimbul urmator.
Daca vreo carte (carti) este gasita deteriorata in vreun fel sau altul, inainte ca jocul sa fi inceput, seful de sala o (le) va inlocui si preda la standul de joc unde va (vor) fi asezate intr-un plic si sigilate. Toate amanuntele trebuie inregistrate in spatele plicului si Departamentul de Supraveghere trebuie anuntat de schimbarea cartii (cartilor)
Orice carte (carti) descoperita deteriorata in timpul jocului va fi indepartata la sfarsitul mainii, asezata cu fata in sus langa Drop Box, si se anunta seful salii de joc. Lasand cartea in vazul tuturor, seful salii va obtine o alta carte care s-o inlocuiasca pe prima; seful de sala arata jucatorilor atat cartea noua cat si pe cea inlocuita. Cartea noua este asezata intre celelalte, iar cea veche indepartata.
La inchiderea clubului de poker crupierii si sefii de sala vor sorta cartile conform “d” pe o masa de joc aleasa de seful de sala. Dupa sortare, crupierii si sefii de sala vor completa “Used Card Flip” si le va sigila. Seful de sala va da aceste carti sigilate Departamentului de Supraveghere.
- Pariuri anuntate
Jocurile anuntate/strigate, dar neinsotite de numerar sau jetoane, nu vor fi acceptate
- Sfaturi
Un angajat al clubului de poker nu va sfatui un jucator cum sa joace, cu exceptia situatiilor in care asigura respectarea prezentelor reguli.
Nici un spectator sau jucator la o masa nu poate sa influenteze sau sa sfatuiasca un jucator asupra modului in care trebuie sa joace.
- Utilizarea calculatoarelor si a mijloacelor informatice si al altor materiale
Nici o persoana, singura sau impreuna cu alta persoana, nu poate sa utilizeze sau sa aiba asupra sa in apropierea mesei de joc sau in apropierea unui loc unde se joaca, un calculator, computer sau un alt echipament electronic, electric sau mecanic, care este capabil sa inregistreze, proiecteze sau sa analizeze rezultatul sau probabilitatile de schimbare sau strategiile de joc ce vor fi folosite, pentru un joc sau o parte a acestuia.
- Mesele de antrenament
Jocurile de antrenement pot avea loc doar cu aprobarea expresa a conducerii.
- Schimbarea dealer-ului
Noul crupier se va apropia de joc din spatele crupierului, in partea opusa sefului de sala. Dupa ce crupierul care urmeaza sa plece a incheiat toate tranzactiile si nu mai sunt carti pe masa, ei vor da crupierului nou sosit informatii referitoare la joc.
- Semnaturi
Veti semna toate formularele dupa ce ati scris numele si prenumele dumneavoastra.
III ORGANIZAREA TURNEELOR
- In locatia autorizata a clubului de poker se vor organiza turnee de poker.
- Organizarea turneelor din afara locatiei autorizate se notifica la ONJN, cu cel puțin 30 de zile înaintea desfășurării acestora, cu privire la locația, perioada de desfășurare, taxa de participare, premiile acordate și intervalul de desfășurare a turneului.
- Desfășurarea activității în cadrul turneelor de poker se va realiza în conformitate cu dispozițiile regulamentului de joc specific turneului, care va cuprinde obligatoriu prevederi privind tipurile de jocuri ce pot fi organizate, numărul meselor exploatate, condițiile de participare și cele privind acordarea câștigurilor.
- Orice modificare a regulamentului de joc prezent va intra în vigoare de la data aprobării Comitetului de supraveghere al ONJN. Un exemplar identic cu cel aprobat de Comitet se va afla în permanență în incinta locației și va fi prezentat, la cerere, organelor de control.
- În cadrul unui eveniment pot fi organizate turnee de poker diferite, fără ca durata totală a acestora să depășească durata maximă stabilită pentru eveniment.
- Operațiunile de încasări și plăți aferente activității se vor face numai prin intermediul punctelor de colectare a numerarului, dotate cu cel puțin un seif pentru depozitarea valorilor și sistem informatic de evidență a plăților și încasărilor efectuate pe durata evenimentului.
- Se permite participarea jucătorilor la turneele de poker numai în baza unui act de identitate valabil și vor conduce evidența accesului jucătorilor în incinta locației în care se desfășoară activitatea numai în format electronic, prin programe informatice specializate.
- Programele informatice de evidență a accesului jucătorilor vor asigura și distribuția aleatorie a participanților la mesele de joc.
III 1. Responsabilitatile jucatorilor
- Jucatorii vor fi nevoiti sa ofere anumite informatii cu caracter personal în vederea înregistrării cu sistemul Organizatorului, vor recunoaste si accepta că informațiile personale sunt corecte și vor fi stocate de către Organizator și utilizate în sistemul informatic și pot fi prelucrate de Organizator, filialele acestuia, agenții și părțile terțe care furnizează servicii pentru Organizator, cu respectarea conditiilor GDPR
- De asemenea, jucatorii vor fi de acord în mod expres, sa împărtășim informațiile lor personale cu afiliații Organizatorului în scopuri prezentate mai sus.Organizatorul și alți membri ai grupului pot trimite ocazional stiri sau informații cu privire la noile servicii și evenimente. Dacă jucatoriii nu vor dori sa primeasca informatii de la Organizator, pot opta sa fie inlaturat din comunicari la primirea informarilor, urmand instructiunile incluse in fiecare buletin infrmativ.
- Jucatorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli generale: sa isi verifice informatiile de pe chitanta de inregistrare si asezarea la masa, sa isi protejeze cartile, sa isi exprime clar intentiile in timpul jocului, sa urmareasca actiunea la masa, sa actioneze doar cand e randul lor, sa isi apere dreptul la actiune, sa isi tina cartile vizibile, sa isi tina fisele corect stivuite, sa ramana la masa cand sunt activi in mana, sa semnaleze cand observa o greseala, sa se mute imediat ce a fost repartizat la masa, sa respecte regula un-jucator-o-singura-mana, sa cunoasca si sa se supuna regulamentului, sa aiba un comportament civilizat si in general sa contribuie la desfasurarea corecta a turneului
III.2 Terminologia oficiala in turneele de poker
- Termeni oficiali care desemneaza o actiune sau un pariu sunt declaratii simple, neechivoce si care trebuie realizate prompt. Acestea sunt: bet, raise, call, fold, check, all-in, pot (doar in pot limit). Termenii autohtoni trebuie sa indeplineasca si ei aceste conditii. Folosirea gesturilor sau a unui limbaj non-standard se face pe riscul jucatorului deoarece poate duce la alta decizie decat cea pe care o intentionase jucatorul. Este responsabilitatea acestuia sa isi transmita intentiile foarte clar.
III.3 Dispozitive Electronice si de comunicare
Dispozitivele electronice nu sunt permise pentru a fi plasate pe suprafata de joc, care include orice parte a mesei de poker, în orice moment. Jucătorii au voie sa plaseze obiecte pe manta mesei. – Pentru evitarea oricărui dubiu, termenul Dispozitiv electronic include, dar nu se limitează la următoarele dispozitive:
- Telefon – Jucătorii nu pot vorbi la telefon în timp ce se afla la masa de joc fie ca sunt sau nu intr-o mana. Ei trebuie să se indeparteze de masă pentru a efectua apeluri.
- Telefoane, tablete și laptop-uri – Jucătorii pot folosi aceste dispozitive la masă, doar daca nu incetinesc jocul. Laptop-urile nu pot fi conectate la o sursă de alimentare externă în timp ce sunt la masa.
- Periscope, Twitch, etc … – Utilizarea de Apps sau orice alt tip de dispozitive cu capacitate de difuzare pentru a reda turneul în timp ce se joaca nu este permisa.
- Dispozitive de înregistrare portabile – Aceste dispozitive și utilizarea de dispozitive de înregistrare de orice fel sunt interzise în întreaga cameră de poker.
- Nu vor exista dispozitive electronice permise la orice masa televizata sau la mesele finale de main event.
- Distragerea atenției de la masă – Organizatorul își rezervă dreptul de a cere jucătorilor să înceteze folosirea oricaror și tuturor dispozitivelor electronice sau a oricaror alte elemente în cazul în care personalul considera ca acestea duc la încetinirea ritmului de joc, sau care afectează în alt mod alti jucători de la masa ta. Jucătorii pot contacta staff-ul in cazul in care considera ca un alt jucator incetineste jocul din cauza folosirii de carti, reviste, dispozitive electronice.
III.4 Limba oficiala
Casa va posta si anunta in mod clar limbile acceptabile la masa. (Engleza si/sau Romana)
III.5 Asezarea, spargerea si balansarea meselor
a.ASEZAREA LA MESE
Asezarea la mese/ Stack-uri – Toti jucatorii vor fi repartizati aleatoriu și netransferabil. Jucătorii sunt responsabili pentru verificarea chitantei de înregistrare, pentru a se asigura precizia asezarii la masa.
Jucatorii care sunt asezati gresit si joaca o mana, vor fi mutati la locul corect dupa finalizarea mainii in curs cu stackul actual.
b.Alternates, Late registration si Re-entry
Late entry si re-entry vor primi stack-uri complete. Acestea vor fi așezați și își vor asuma drepturile și responsabilitățile oricarei poziții, cu excepția celei dintre small blind și buton.
Dacă avem rezervari platite sau nu , cand avem waiting list vom pune stack-urile pe masa.
Identificarea – Toti jucatorii trebuie sa-si asume responsabilitatea de a avea un act de identitate valabil pentru a-si ocupa locurile la startul si restartul turneului. Orice jucator cu un act de identitate nevalabil sau fals va fi penalizat mergand pana la descalificare
Re-buy-uri – Jucatorii care vor sa faca re-buy nu pot pierde nicio mana. Daca jucatorul isi anunta intentia de a face re-buy inaitea unei maini el va juca fisele pe care le are deja si cele de la re-buy.
- Nevoi Speciale
Personalul turneului își rezervă dreptul de a ajusta asezarea la mese pentru a se potrivi jucătorilor cu nevoi speciale pe parcursul turneului și pentru a echilibra mesele la începutul turneului.
d.Spargerea de mese
Ordinea spargerilor de mese la turneu va fi facuta publica la sfarsitul perioadei de inregistrari tarzii. Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica ordinea spargerilor de mese. Jucatorii de la o masa sparta isi asuma drepturile si responsabilitatea pozitiilor (buton, small blind, big blind). Ei nu vor primi carti intre buton si small blind
Mesele vor fi sparte prin randomizare.Supervizorul va amesteca cartoanele cu locuri si le va distribui de la boxa 1 in sensul acelor de ceasornic sau spargerea va fi facuta automat de catre soft.
e.Balansarea de mese
Jocul se va opri la orice masa unde sunt mai putin cu 3 jucatori. Jucatorii vor fi mutati din big blind in cea mai rea pozitie, niciodata intre buton si small blind
In stadiile tarzii, balansarea meselor va fi facuta la discretia Directorului de turnee
III.6 Poturi/Showdown
- Declaratii verbale: Cartile vorbesc.
Declaratiile verbale despre continutul cartilor unui jucator nu conteaza. La discretia Floor-ului, orice jucator care declara in mod voit alte carti decat cele pe care le detine poate fi penalizat.
b.Etalarea mainii si mana castigatoare
Mana castigatoare – Un jucator trebuie sa arate toate cartile pentru a colecta potul. Acest lucru trebuie facut inclusiv cand joaca board-ul. Daca numai un jucator a ramas cu carti, acesta nu trebuie sa arate o mana castigatoare pentru a colecta potul. De exemplu, jucatorul B pariaza pe river si jucatorul A da call. Jucatorul B da muck la carti, lasand jucatorul A unicul cu carti in mana. Atunci jucatorul A castiga potul fara sa fie necesar sa-si arate cartile.
Mana etalata – O mana este considerata etalata cand toate cartile sunt plasate cu fata in sus pe masa. Cartile aratate din mana etc nu sunt considerate etalate. Mainile nu pot fi citite si nu pot castiga potul pana nu sunt etalate.
- Carti vii la showdown
Aruncarea cartilor cu fata in jos pe masa nu inseamna mana moarta. Jucatorul se poate razgandi, atata timp cat cartile pot fi 100% identificabile si recuperate. O mana este moarta in momentul in care dealerul o impinge in muck sau orice alt mod prin care mana este facuta irecuperabila sau nidentificabila.
d.Showdown si nereguli
A: Pentru a castiga un pot, ambele carti trebuie sa fie etalate. Etalarea partiala a cartilor nu se considera mana valida.
e.Showdown pentru All-in
Toate cartile vor fi intoarse cu fața în sus odată ce un jucător este all-in și toate acțiunile sunt terminate. Daca un jucator isi arunca, in mod accidental cartile in muck, TD isi rezerva dreptul de a le scoate din muck in cazul in care acestea sunt clar identificabile. Jucatorii care in mod intentionat isi arunca mana in muck, in cazul unui all-in, pot fi penalizati.
Actiune cu side pot: In cazul scenariilor in care mai multi jucatori participa la un side pot si in main pot avem un jucator all-in, toti jucatorii care ajung la showdown pe river trebuie sa etaleze cartile ca si jucatorul aflat in situatia de all-in. Dealerul este instruit sa intoarca toate cartile vii si toate mainile vii au abilitatea de a colecta potul.
f.Ordinea Etalarii cartilor
Dupa ce toata actiunea s-a terminat, jucatorul care a facut ultima agresiune trebuie sa arate primul cartile, apoi se continua in sensul acelor de ceasornic. Daca nu a fost nici o agresiune in toata mana, jucatorul din stanga butonului va arata primul cartile. Daca nu a fost actiune pe river jucatorul care trebuie sa actioneze primul, va arata cartile si se va continua in ordinea acelor de ceasornic.
Refuzul de a arata cartile – Jucatorii care refuza sa-si arate cartile, si deasemenea refuza sa foldeze: dealerul va fi instruit sa cheme floor-ul (dealerul nu poate intoarce cartile). Floor-ul ii va cere jucatorului sa arate cartile daca nu va fi fold. Jucatorul va primi 5 secunde countdown, dupa care Floor-ul va anunta ca mana acestuia este moarta si ii va da jucatorului o penalizare pentru intarzierea jocului. Niciun jucator de la masa nu va putea intoarce aceste carti, iar in caz ca se intampla acest lucru cartile vor fi vii, iar cel care a intors cartile va primi o penalizare.
Daca exista o ingrijorare legitima cu privire la collusion, jucatorii ii pot cere dealerului sa opreasca cartile deoparte si sa ceara Floor-ului sa revizuiasca mana.
g.Cererea de a vedea cartile
Orice jucator care a ajuns la showdown poate cere sa vada cartile altor jucatori daca inca mai are cartile. Daca arunca cartile in muck, pierd dreptul de a cere sa vada cartile altor jucatori. Toate cartile cerute sa fie vazute sunt vii si participa la pot. Jucatorii care nu au ajuns la stadiul de showdown pe river nu pot solicita sa vada cartile.
A: Jucatorii care nu mai au carti la showdown sau au aruncat cartile, acestea ajungand in muck, pierd orice privilegiu de a cere dezvaluirea unei maini.
B: Daca exista un bet pe river, orice Call-er are dreptul de a cere agresorului sa isi dezvaluie mana, atata timp cat cartile acestuia sunt recunoscute.
h.Jucarea Board-ului
Pentru a juca board-ul, jucatorul trebuie sa isi etaleze mana complet. Aruncarea cartilor sau etalarea lor partiala duce la pierderea drepturilor asupra potului.
i.Numar inegal de fise
In cazul unui split-pot, fisele se vor imparti in mod egal in cele mai mici denominatii, iar daca numarul acesta este inegal, fisa ramasa va ajunge la primul jucator implicat in mana de dupa buton.
j.Side Pot-uri
Fiecare Side-pot va fi impartit separat.
k.Maini si pot-uri contestate
Orice neregula legata de mana sau pot se poate constesta pana se realizeaza o actiune substantiala in urmatoarea mana.
III.7 Proceduri Generale
a.Mana noua si blind-uri noi
Un nou nivel incepe in momentul in care ceasul ajunge la zero. Se considera o mana noua in momentul in care este realizat primul shuffle. Daca o mana se incepe la blind-urile vechi chiar daca timpul a trecut de zero, aceasta este continuata, iar blind-urile se vor schimba incepand cu mana urmatoare.
b.Chip Race
A: La momentul in care este programat chip race-ul, acesta va incepe din pozitia 1, cu maximul de o fisa pentru fiecare jucator. Un jucator nu pote fi eliminat in procedura de chip race, acesta primind minim o fisa de denominatie minima.
B: Jucatorii vor trebui sa tina chip-urile vizibile si sunt incurajati sa asiste la procedura.
C: Daca la sfarsitul procedurii de chip race un jucator mai detine fise scoase din joc, acestea vor fi schimbate cu fise de denominatie egala cu valoarea acestora. Fisele care nu ajung la o denominatie minima, vor fi scoase din joc fara compensatie.
- Carti si fise vizibile, numarabile.
A: Fisele trebuie tinute la vedere, pe denominatii, acestea fiind usor de numarat. Se recomanda a tine fisele in stack-uri verticale de 20 de piese fiecare.
B: Ramane la discretia Floor-ului sau Tournament Director-ului posibilitatea de a face chip-up la fisele unuia sau mai multor jucatori.
C: Jucatorii sunt obligati sa isi tina cartile la vedere tot timpul.
- Schimbarea pachetului
Pachetul de carti se schimba la discretia casei, la cererea dealerului (in cazul in care acesta sesizeaza o posibila problema) sau la decizia Floor-ului sau a Tournament Director-ului.
Jucatorii nu pot cere schimbarea pachetului.
e.Rebuy-uri
Jucatorii nu pot pierde nici o mana. Jucatorii trebuie sa anunte inainte de inceperea unei noi maini intentia de a face rebuy.
f.Rabbit Hunting
Dezvaluirea cartilor de pe board pentru o mana ce s-a terminat este interzisa.
g.Cererea de timp
Jucatorii pot cere timp unui alt jucator, daca considera ca acesta s-a gandit prea mult pentru a lua o decizie. Totusi decizia ramane la Floor sau Tournament Director daca acesta a avut suficient timp sa se gandeasca. Un jucator care a primit timp, are la dispozitie 25 de secunde de gandire plus 5 secunde de countdown pentru a lua decizia. Daca jucatorul are un bet inaintea lui si timpul extra a trectut, mana aceastuia e moarta. Daca nu exista nici un bet si timpul acestuia a expirat, va fi automat check. Tournament Director-ul poate ajusta timpul pentru un jucator, daca acesta incetineste jocul in repetate randuri.
III.8 Jucator prezent/Eligibil pentru mana
a.La locul tau si maini vii
Pentru a primi o mana vie, jucatorul trebuie sa fie la locul lui cand ultima carte impartita ajunge in buton. Jucatorii care nu sunt la locul lor, nu se pot uita la cartile lor si mana acestora este omorata imediat. Acestia pierd blind-urile daca nu sunt la locul lor. La locul lor insemnand atingand scaunul.
b.La masa cu actiune in asteptare
Jucatorii cu maini vii (all-in sau cu actiunea incheiata) vor trebui sa ramana la masa pentru toate rundele de pariere si showdown. Plecarea de la masa inseamna neprotejarea mainii si jucatorul poate fi penalizat.
III.9 Buton/Blind-uri
a.Buton mort
Termenul de buton mort se foloseste atunci cand in mana anterioara jucatorul din small blind a fost eliminat. Desi in viitoarea pozitie a butonului nu mai exista jucator, acesta se joaca in pozitie moarta pentru a nu schimba cursul blind-urilor.
b.Eschivarea Blind-urilor
Jucatorii care eschiveaza intentionat intrarea in blind-uri ( la spargerea meselor) vor primi penalizare.
c.Buton in Heads-up
In Heads-up, butonul este small blind si primeste ultima carte, actioneaza primul pre-flop si al doilea urmatoarele runde de pariere. La inceperea Heads-up-ului butonul poate fi ajustat ca un jucator sa nu fie big blind de doua ori.
III.10 Reguli Generale privind impartirea cartilor
a.Misdeal si pachet compromis
Misdeal-urile includ, dar nu se limitează în mod necesar la:
- 2 sau mai multe carti vizibile
- Prima carte impartita in small sau big blind
- Carti impartite unui jucator care nu are dreptul de a juca
- Un participant indreptatit sa joace nu a primit carti
Jucatorii pot primi doua carti consecutive in buton.
Într-un misdeal, reimpartirea cartilor este un exact re-play: butonul nu se mișcă, nu sunt asezati noi jucatori, și limitele rămân aceleași. Cărțile sunt împărțite la jucătorii penalizati sau care nu au fost la locurile lor, apoi mâinile lor sunt anulate.Impartirea originala și reimpartirea se număra ca o mana pentru un jucator sanctionat, nu două.
Daca exista o actiune substantiala nu se poate declara misdeal, mana continua.
Daca pachetul de carti este incorect : mana se va opri si toate fisele se vor returna. Odata ce mana se va termina , posibilitatea de a contesta incorectitudinea pachetului se va face pe baza Regulii 22.
b.Actiune substantiala
Actiunea substantiala este :
A: Orice doua actiuni la rand, in care se implica fise in pot
B: Orice cobinatie de 3 actiuni la rand (check, bet, raise, call, fold)
Postarea blind-urilor nu se ia in calcul.
c.Buton cu putine carti
Un jucator din buton care primeste prea putine carti trebuie sa anunte imediat acest lucru. Acesta poate primi o carte in plus chiar daca exista o actiune substantiala. Daca jucatorul actioneaza si observa apoi ca are prea putine carti, mana acestuia este moarta.
d.Arderi dupa actiune substantiala
Arderea cartilor este pentru a proteja pachetul, nu pentru a pastra ordinea cartilor. Daca exista o actiune substantiala si o mana este omorata pentru ca a primit prea multe carti, mana continua normal si cartile se ard normal.
e.Patru carti pe flop
Daca la dezvaluirea flop-ului se constata ca acesta are 4 carti si nu 3, va fi chemat floor-ul. Dealerul va face shuffle celor 4 carti si Floor-ul va selecta una la intamplare care va deveni urmatoarea carte arsa.
III.11 Bet-uri/Raise-uri
1.Metode de bet
A: Bet-urile se pot face verbal sau prin a impinge fise. Daca un jucator le face pe amandoua, prima actiune ramane. Daca exista o contradictie si ambele actiuni sunt facute aproape simultan, ramane la discretia Floor-ului.
B: Declaratiile verbale trebuie sa fie generale (Call, Raise) sau numarul de fise (o mie). Pot fi si combinate (Raise o mie)
2.Metode de Call
A: Spunand “CALL”
B: Impingand fise egale cu valoarea bet-ului anterior
C: Aruncarea unei fise, de orice denominatie
D: Impingand mai multe fise cu valoarea egala sau mai mica decat bet-ul anterior
3.Metode de Raise
A: Impingand fisele dintr-o miscare
B: Verbalizand intentia si suma inainte de a impinge fisele
Este responsabilitatea jucatorului de a-si face intentia clara.
4.Valoarea Raise-ului
A: Un raise trebuie sa fie cel putin egal cu cea mai mare miza anterioara completa
Un jucator va fi obligat sa faca un minim raise daca arunca mai multe fise de denominatii diferite care depasesc minim 50% din valoarea pariului anterior.
B: Anuntand clar “Raise” si valoarea acestuia. (“Raise opt mii”)
5.Impingerea unei fise de valoare mare
Daca o fisa de denominatie mare este aruncata, fara a anunta inainte intentia de raise, aceasta va fi CALL.
Daca NU EXISTA actiune inainte, impingerea unei singure fise de valoare mare, inseamna parierea intregii valori a acesteia.
Daca este anuntat “RAISE” si o fisa de valoare mare este aruncata, fara a se preciza suma, raise-ul va fi valoarea completa a acesteia.
6.Bet-uri cu fise multiple
A: Daca exista un bet de 1100, iar urmatorul jucator arunca 2 fise de 1000, acesta este considerat call.
B: Daca sunt fise de denominatii diferite si acestea depasesc pariul initial, este considerat call, doar in cazul in care diferenta nu depaseste 50% din valoarea pariului anterior. In cazul in care se depaseste valoarea cu peste 50%, acesta devine raise, iar jucatorul este nevoit sa completeze pana la un minim raise.
7.Adaugarea de fise pariului anterior
A: Pentru a evita confuzia, jucatorii cu pariuri anterioare vor fi rugati sa spuna intentia acestora.
B: In fata unui raise, actiunea de a retrage fise de pe masa, inseamna minim call sau raise. Un jucator nu poate sa isi retraga fisele si apoi sa renunte la mana.
C: Daca se adauga fise, fara actiune verbala se vor lua in considerare regulile 41 si 43
8.Redeschiderea optiunilor
A: in cazul in care un jucator a avut dreptul la actiune, iar dupa el urmaza un raise incomplet, acesta nu mai are optiunile deschise. (Maxim Call)
B: Pentru a redeschide optiunile unui jucator care a actionat deja, un minim raise va trebuit facut dupa acesta.
9.Numarul de Raise-uri
Nu exista limita de Raise-> Re-Raise.
10.Actiuni acceptate
Pokerul este un joc de atentie si observare continua. Este datoria jucatorilor de a se asigura care este valoarea pariului oponentilor inainte de a da Call. Daca un jucator primeste o informatie eronata din partea dealer-ului sau jucatorilor si acesta spune call, acesta va trebui sa completeze intreg pariul.
11.Actiuni pe rand
A: Jucatorii trebuie sa isi astepte randul si sa actioneze verbal sau impingand fise.
B: Jucatorii trebuie sa astepte randul lor complet. Nu se accepta aruncarea cartilor inainte de pariul complet al adversarului.
12.Declaratii obligatorii.Undercall
A: Declaratiile verbale obliga jucatorii la actiunea curenta completa.
B: Daca un jucator impinge un numar de fise mai mic de fise, dorind sa dea call la o actiune anterioara ultimului pariu, acesta este obligat sa completeze pariul complet. Ramane la discretia Tournament Director-ului daca jucatorul poate sa renunte la mana, acesta pierzand fisele undercall-ului.
13.Pariuri incorecte, Underbets si Underraise
Daca exista un raise mai mic decat valoarea minima, iar urmatorii jucatori actioneaza asupra acelui pariu, iar greseala este sesizata, toti jucatorii vor trebui sa completeze pana la minimul pariului.
14.Actiune Out-of-Turn
Orice actiune facuta inainte de a fi randul jucatorului va fi reluata cand actiunea va ajunge la acesta. Jucatorul care a efectuat actiunea Out-of-Turn va fi penalizat si va fi obligat sa pastreze actiunea, daca actiunea pana la acesta nu se schimba. Daca actiunea se schimba pana sa ajunga la el, jucatorul poate relua actiunea si are toate optiunile deschise. Fold-ul out of turn ramane.
15.Marimea potului
Jucatorii pot cere o numaratoare a potului doar in jocurile pot limit. Dealerii nu vor numara potul.
16.Declaratii nevalide
Daca un jucator nu are un bet inainte acestuia si declara:
A: CALL, acesta va fi automat check
B: RAISE, atunci jucatorul va fi nevoit sa faca un pariu mai mare sau egal cu minimul admis
Daca un jucator declara “CHECK” si are un pariu inainte, acesta poate fi maxim call sau fold, nu poate face raise.
17.String bet-uri,raise-uri
Este datoria dealerului sa anunte cand este cazul de string bet sau raise. Bet-ul va fi egal cu valoarea primei/lor fise care ating masa sau cu valoarea minima a unui pariu, daca acestea nu acopera acea valoare.
18.Pariuri neclare sau non-standard
Jucatorii pot folosi pariuri sau gesturi neoficiale pe riscul lor. Acestea pot fi interpretate diferit fata de ceea ce a vrut defapt jucatorul sa spuna.
19.Fold-uri non-standard
Daca un jucator arunca fara a avea o actiune inainte lui sau Out-of-Turn, acesta va primi penalizare.
20.Declaratii premature sau conditionale
A: Declaratiile conditionale pentru actiuni viitoare sunt descuajate si pot fi penalizate
EX: “daca faci bet, fac raise”
B: Daca un jucator anunta “BET” si urmatorul anunta “CALL” inainte ca primul jucator sa termine pariul si sa anunte suma, acesta poate fi obligat sa plateasca orice suma anunta primul jucator, chiar si ALL-IN.
21.Numararea fiselor unui oponent
Jucatorii, dealerii si Floor-ul pot estima valoarea stack-ului unui jucator.
Un jucator poate cere valoarea exacta a unui stack numai in momentul unui pariu all-in si numai cand este randul acestuia de a actiona. Numararea exacta a stack-ului va fi realizata de dealer sau Floor.
22.Over-beturi pentru rest
Pariurile nu sunt folosite pentru a schimba fise. Impingerea a mai multor fise de diferite denominatii, anuntand un bet mai mic decat valoarea unei fise poate confuza dealerul si jucatorii de la masa.
EX: daca exista un bet de 1100, iar urmatorul jucator impinge o fisa de 5000 si una de 100 pentru a primi 4000 rest, fara a anunta “CALL” acesta este considerat un Raise.
23.All-in cu fise ascunse
Un pariu all-in recunoscut ii comite jucatorului intregul stack in acea mana, inclusiv orice fise ascunse vederii. Totodata acest jucator nu poate profita de aceste fise ascunse, exemplu: Jucatorul A merge all-in pentru 21000 si jucatorul B da call cu un stack de 100000. Dupa ce impinge fisele in mijloc, jucatorul A descopera doua fise de 1000 sub mana. Daca jucatorul A castiga potul, el va fi platit numai 21000. Daca jucatorul A pierde potul, jucatorul B va primi toate cele 23000 de fise si jucatorul A va fi eliminat din turneu. Exceptie: Jucatorul A merge all-in pentru 50000, iar jucatorul B da call cu un stack de 55000. Dupa ce imping fisele in mijloc, jucatorul A descopera o fisa de 10000 sub mana. Daca jucatorul A castiga mana, el va fi platit doar 50000. Daca pierde mana jucatorul B va primi 55000 de fise.
III.12 Diverse
a.Fise ascunse pe masa sau in transit
Toate fisele trebuie transportate in chip racks si sa ramana vizibile tot timpul. Jucatorilor care transporta fise fara a le tine la vedere li se pot confisca aceste fise si pot fi chiar descalificati. Fisele confiscate vor fi scoase din joc.
b.Fise pierdute si gasite
Orice fisa gasita a carui detinator nu poate fi determinat, va fi eliminata din turneu.
c.Maini ucise si expuse din greseala
A: Jucatorii trebuie sa isi protejeze cartile tot timpul, incluzand momentul in care este nevoit sa astepte showdown-ul.
Daca un dealer omoara o mana neprotejata, ramane la discretia Floor-ului sau Tournament Director-ului daca mana poate fi recuperata si reactivata.
Daca un jucator a facut un pariu si nu a primit inca un call, iar mana acestuia a fost omorata, poate primi pariul inapoi. Daca exista un call la pariul acestuia, fisele raman in pot.
B: Orice mana poate castiga potul chiar daca initial nu a fost expusa in mod corect , dar este 100% identificabila.
III.13 Eticheta si Penalizari
a.Un jucator, o mana
Jucatorii sunt obligati sa protejeze ceilalti participanti la turneu tot timpul. De aceea, fie in mana sau nu, jucatorii nu pot:
Sa divulge continutul cartilor vii sau foldate.
Sa dea sfaturi sau sa critice jocul inainte de terminarea actiunii.
Sa citeasca o mana care nu a fost etalata.
Discute maini sau strategii cu spectatorii.
Sa caute sau sa primeasca consultatii de la o sursa externa.
Regula un jucator o mana va fi aplicata.
b.Carti expuse
Un jucator care isi expune cartile cu actiune in asteptare poate fi penalizat, mergand pana la declararea mainii moarte. Penalizarea va incepe la sfarsitul mainii. Toti jucatorii de la masa au dreptul sa vada cartile expuse.
c.Collusion
Poker-ul este un joc individual. Soft play, chip dumping, collusion pentru a le permite unor jucatori sa treaca de bubble, nu vor fi permise si vor fi penalizate.
d.Incalcari ale etichetei
Incalcarile repetate ale etichetei vor rezulta in penalizari date de Tournament Director. Exemplele includ, dar nu se limiteaza, atingerea fiselor si cartilor celorlalti jucatori cand nu este necesar, intarzierea jocului, actionarea repetata in afara randului, imprastierea fiselor, parierea intentionata unde nu poate sa ajunga dealerul, vorbitul excesiv. In plus, sarbatorirea excesiva cu gesturi teatrale, comportament inadecvat (actiuni fizice, gesturi, sau conduita) pot fi penalizate. Aceste incalcari ale conduitei includ si comportamentul abuziv fata de alti jucatori, certand alti jucatori pentru cum au jucat sau joaca turneul.
Limbajul vulgar cu ceilalti jucatori, staff-ul turneului, personalul locatiei nu va fi tolerat. Acest comportament va fi penalizat. Limbajul vulgar repetat nedirectionat catre jucatori, staff, personal, va fi penalizat.
e.Avertismente, Penalizari si Descalificari
Floor-ul sau Tournament Director-ul poate sanctiona orice act care, la discretia absoluta a Personalului de turneu, este în contradictie cu regulile oficiale sau interesului superior al evenimentului.
La discretia sa unica si absoluta, organizatori poate impune sanctiuni (enumerate mai jos), de la un avertisment verbal, mergand pâna la descalificarea și excluderea de la toate evenimentele Organizatorului. Sanctiunile vor fi invocate în caz de soft-play, comportamentul perturbator sau abuziv. O sanctiune poate fi aplicată în cazul în care un jucator arunca o carte de pe masa, arunca fortat cartile pentru a intoarce cu fata in sus anumite carti, încalca regula de un jucător-la-o-mana sau se angajeaza în comportamente similare. Abuzul altor jucatori, organizatorilor, personalului nu va fi tolerat.
Sanctiunile vor include, dar nu se limitează la – avertisment verbal, penalizari de o mana sau mai multe , penalizari de o tura de masa sau mai multe (o tura de masa se calculeaza ca fiind atatea maini penalizare, cati jucatori sunt la masa), mana moarta, eliminarea din eveniment, descalificarea din eveniment (confiscarea oricarui premiu), interzicerea participarii la un turneu, excluderea de la toate evenimentele organizatorului.
Escaladarea – Sanctiunile nu pot fi impuse întotdeauna într-o ordine secventiala de severitate. Personalul turneului poate descalifica un jucator pentru o prima abatere, în cazul în care acțiunile sunt considerate suficient de severe. Jucatorii trebuie sa stie ca orice actiuni demne de o sanctiune pot duce la o gama larga de actiuni disciplinare, chiar si pentru o prima abatere.
Jucatorul va fi atentionat sa nu stea la masa in cazul in care a primit o mana sau mai multe de penalizare.
Daca un jucator primeste de exemplu 8 maini de penalizare la sfarsitul zilei, si nu trec decat 3, el va incepe ziua urmatoare cu restul de 5 maini penalizare. Acelasi lucru se va intampla si la spartul si balansatul meselor.
Jucatorii eliminati din turneu vor primi drepturile pozitiei din turneu pe care se aflau la eliminare. Exemplu: unui jucator i se interzice intrarea in locatie, din diferite motive, si in acel moment se afla in ultimii 15 jucatori din 100 de locuri platite, acesta va primi premiul destinat locului 15 si fisele sale vor fi retrase din turneu.si la spartul si balansatul meselor.
Descalificarea – Jucatorilor care sunt descalificati din turneu li se vor confisca fisele, scoase din joc, buy-in-ul va ramane parte din premii, si nu vor avea dreptul la nici un premiu in bani. Jucatorul descalificat trebuie sa paraseasca imediat aria turneului.
Jetoane de turneul nu au nici o valoare în numerar si sunt proprietatea exclusiva a Organizatorului si nu pot fi scoase din zona de turneu (e) sau de eveniment . Jucatorii dovediti a fi transferat fise de la un eveniment la altul sau de la un jucator la altul vor fi obiectul unor sanctiuni de pâna la/si inclusiv descalificarea si excluderea de la toate evenimentele live al Organizatorului.
f.Ante
Se va folosi formatul un singur jucator pune Ante (Big Blind Ante), iar Antele va merge direct in pot.
- In situatia in care jucatorul nu are suficiente fise ca sa puna si Big Blind si Ante complet, prioritate va avea Big Blind-ul, iar diferenta va merge catre Ante
- Antele nu se va reduce in functie de numarul de jucatori de la masa, acesta se va pune mereu complet, inclusive la Heads- up.
g.Pachet dezordonat
Atunci cand intr-o mana se mai ateapta carti ( flop, turn, river) si pachetul a fost scapat din mana din greseala se va proceda in felul urmator:
- Se va incerca reconstructia orginala a pachetului, daca este posibil
- Daca nu se poate se vor strange cartile din pachet ( fara muck sau cartile arse) se vor amesteca si taia si se va continua jocul cu noul pachet format
- Daca pachetul a fost amestecat cu cartile arse sau cu muck-ul, se va amestca si taia cu tot cu aceste carti si se va continua cu noul pachet format
h.Carti date prematur
Board-ul si cartile arse se vor da cateodata prematur, inainte ca actiunea de pe strada respectiva sa se fi terminat. Procedurile pentru aceste situatii sunt urmatoarele:
- Flop prematur, se pastreaza cartea arsa, se baga cartile date premature inapoi in pachet, se amesteca tot pachetul de carti si se da un nou flop
- Turn prematur, se patreaza cartea arsa, turn-ul dat prematur revine in pachet si se amesteca tot pachetul, dupa care se va da un nou turn fara sa se mai arda carte ( River-ul “original” nu se va pastra)
- River prematur, se pastreaza cartea arsa, river-ul dat prematur revine in pachet si se amesteca tot pachetul, dupa care se va da un nou river fara sa se mai arda carte
- Regula Aleatoriului se va aplica in situatii speciale
In situatii care nu sunt acoperite de regulament, TD-ul va putea folosi regula Aleatoriului pentru a rezolva acea situatie
- Deal-urile vor fi admise daca nu contravin cu legile locale.
- SISTEMUL DE EVIDENTA FINANCIAR-CONTABILA
–Evidenta financiar-contabila se tine conform Legii contabilitatii 82/91
– Asigurarea documentelor si valorilor se face prin depozitarea acestora in fisete inchise, iar cheia se afla la administratorul firmei;
- Evidenta contabilă se tine zilnic si lunar, pentru fiecare masă de joc, pentru intreaga locatie autorizată si la nivelul Organizatorului, prin completarea registrului special, denumit “Situatia Veniturilor” al cărui format a fost stabilit prin ordinal 135/2016 al Presedintelui ONJN.
- Evidenta operatiunilor efectuate in cursul activitatii zilnice, precum si a rezultatelor inregistrate la sfarsitul zilei se realizeaza folosind documente primare care se anexeaza ca documente justificative documentelor de inregistrare in Registrul de Casa.
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala, inregistrarile contabile vor fi efectuate in lei si in valuta ( la cursul BNR din ziua curenta) corespunzator meselor cu joc cu jetoane valorice, in lei sau in valuta, in analitice distincte.
Documentele care se intocmesc separat pentru lei si euro si sunt intocmite conform art 3. din Ordinului Presedintelui nr 135/2016 publicat in MO al Romaniei, Partea I, nr 479/28.06.2016 si a Instructiunii nr 1/2016 privind modul de completare a formularelor si registrelor obligatorii.
Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala, inregistrarile contabile vor fi efectuate corespunzator meselor de joc cu jetoane valorice.
- Bacsisul colectat de la mese va fi numarat si evidentiat separat in raportul de casa intocmit de casierul sef la inchiderea zilei de joc. El va fi impozitat conform legii si distribuit potrivit dispozitiilor administratorului.
Evidenta contabila se va face succesiv si sistematic in cadrul compartimentului de contabilitate sau de catre o firma de contabilitate angajata prin contract, in conformitate cu legea contabilitatii 82/91 modificata si completata prin Ordonanta 61/2000 cu respectarea tuturor actelor normative si reglementarilor elaborate ulterior de Ministerul Finantelor Publice. Se va folosi un soft de contabilitate cu licenta.
- PARTEA EXPLOATARE SLOT MACHINES
Prezentele reguli specifice de ordine interioara in punctele de lucru sunt parte din Regulamentul de ordine interioara al POKER TM S.R.L si sunt facute in temeiul OG 77 / 24.06.2009 actualizata cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararii nr. 111/24.02.2016 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc.
- Organizarea si exploatarea jocurilor de noroc de catre POKER TM S.R.L se face cu personalul propriu.
- Este interzis accesul minorilor in locatiile specializate, precum si participarea acestora la orice tip de jocuri de noroc.
- Se interzice participarea la jocuri de noroc traditionale a persoanelor care nu detin asupra lor acte de identitate valabile.
- Organizatorul de jocuri de noroc este obligat , in termen de maximum 3 zile lucratoare, in conformitate cu procedura stabilita, in conditiile si regulile aprobate pentru desfasurarea jocurilor de noroc sa achite castigurile si/ sau sa ofere premiile in natura persoanei fizice care a prezentat jetoane, cupoane, bilete sau alte mijloace pentru a dovedi castigul, dovezi care sunt prezentate material.
- Este interzis accesul persoanelor aflate in stare de ebrietate la mijloacele de joc tip slot-machine si a celor cu intentia vadita de a perturba linistea si buna desfasurare a activitatii.
- Sunt interzise lovirea mijloacelor de joc tip slot-machine si incercarea de a le rasturna.
- Accesul la mijloacele de joc tip slot-machine este permis in intervalul programului de functionare al fiecarui punct de lucru. Acest program de functionare va fi afisat intr-un loc vizibil.
- In fiecare punct de lucru va fi pus la dispozitia jucatorilor caietul de reclamatii si sesizari, care va fi numerotat, snuruit si sigilat prin stampilare de care organele teritoriale ale Oficiului National pentru Jocuri de Noroc aflate pe aceeasi raza teritoriala cu punctul de lucru.
- In fiecare punct de lucru vor fi afisate in loc vizibil, regulamentul de joc, autorizatia de exploatare a jocurilor de noroc pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine si licenta de organizare a jocurilor de noroc a societatii.
- In fiecare punct de lucru va exista un Registru Unic de Control si un caiet de reclamatii si sesizari numerotat, sigilat si inregistrat la Serviciile teritoriale ale Oficiului National pentru jocuri de noroc, conform prevederilor legale in vigoare.
- Este interzisa angajatilor participarea directa la joc sau prin interpusi folosind mijloacele de joc tip slot-machine.
- Este interzisa solicitarea si/sau primirea de catre angajati de bunuri, bani sau servicii de la asociatii din punctele de lucru sau de la reprezentantii acestora, pentru indeplinirea sarcinilor de serviciu.
- Este interzisa oferirea clientilor sau asociatilor din punctele de lucru de catre angajati a detaliilor comerciale sau tehnice despre terte puncte de lucru sau despre mijloacele de joc ale firmei.
- Este interzisa creditarea jucatorilor sub orice forma (bani sau acordarea dreptului de participare pe bază de gaj sau altă formă de garanţie) de catre angajatii societatii si de catre asociatii din punctele de lucru sau reprezentantii acestora. De asemenea, este interzisa oferirea din partea participanţilor de bunuri, produse sau servicii sub costul, preţul sau tariful practicat pentru bunuri, produse ori servicii identice sau similare şi care are ca finalitate acordarea dreptului de joc pentru diferenţa de cost, preţ sau tarif.
- Efectuarea operatiunilor de livrare/ridicare a mijloacelor de joc din punctul de lucru se realizeaza numai in prezenta reprezentantului acestuia, care certifica prezenta prin aplicarea stampilei si semnatura.
- In situatia unor evenimente deosebite (spargeri, vandalisme etc.) angajatii sunt obligati sa sesizeze de indata seful ierarhic si sa intocmeasca documentatia conform normativelor interne.
- In punctele de lucru angajatii sunt obligati sa desfasoare o conduita care sa nu prejudicieze imaginea si interesele companiei. Astfel, sunt interzise discutiile in cotradictoriu cu persoanele din punctele de lucru sau cu reprezentantii acestora, comportamentele zgomotoase si jignitoare, formularea de amenintari si apelative.
- Angajatii sunt obligati sa poarte ecusonul pe care vor fi inscrise numele , prenumele si functia detinuta.
- Angajatii trebuie sa respecte pe langa obligatiile prevazute in prezentul regulament , si restul obligatiilor prevazute de lege si de fisa postului.
- Angajatilor le este interzis sa utilizeze in interes personal sau in interesul altor persoane din afara societatii bunurile si serviciile societatii fara acordul conducerii. De asemenea este interzisa si distrugerea intentionata a unor bunuri apartinand societatii, asociatilor din punctele de lucru sau altor angajati.
- Evidenta financiar-contabila se va tine conform legislatiei in vigoare.
- Evidenta primara se tine zilnic, pentru fiecare mijloc de joc tip slot machine, conform anexei la Ordinul presedintelui ONJN.
- Lunar, în ultima zi a lunii, încasările vor fi centralizate conform anexei la Ordinul presedintelui ONJN.
- Evidenţa contabilă va fi ţinută zilnic pe baza evidenţei tuturor operaţiunilor de exploatare.
- Interconectarea aparatelor de joc de tip slot-machine se va face conform legislatiei in vigoare.
- Accesul si vizualizarea in sistemul online al mijloacelor de joc de catre imputernicitii ONJN se va face prin utilizarea adresei web, user si parola comunicate la Oficiul National pentru Jocuri de Noroc.
27.Sa infomeze, prin adresa, organul fiscal competent cu administrarea din punct de vedere fiscal despre obtinerea Licentei de organizare a jocurilor de noroc si organul fiscal in a carui arie teritoriala se afla situata locatia in care sunt exploatate mijloace de joc in termen de 5 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a acestora;
28.sa informeze, prin adresa, serviciul teritorial ONJN in a carui arie teritoriala se afla situata locatia in care urmeaza sa mute mijlocele de joc in termen de 5 zile lucratoare de la data informarii comisiei;
29.sa respecte si sa isi desfasoare activitatea privind jocurile de noroc in conformitate cu prevederile si obligatiile cuprinse in Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, cu modificarile si completarile ulterioare si cu OR D I NUL Presedintelui ONJN , nr. 370/07.01.2022 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului în domeniul jocurilor de noroc din Romania;
SISTEMUL DE EVIDENTA FINANCIAR-CONTABILA.
Evidenta contabila se va face conform prevederilor Legii 82/ 1991 si se vor intocmi balantele de verificare lunare.
Situatia incasarilor zilnice, situatia incasarilor lunare precum si situatia castigurilor jack-pot acordate prin intermediul sistemelor jack-pot se va tine in formulare ce se vor completa si pastra in format electronic, compus din pagini continand formularul de evidenta pe zile si pe masini, cuprins in O.U.G. nr. 77/2009 cat si in normele de aplicare a acesteia.
Modul de asigurare a securitatii documentelor si valorilor societatii
Pentru depozitarea in conditii de deplina siguranta a documentelor contabile sau de alta natura, a incasarilor zilnice si a altor valori ale societatii este amenajat un spatiu asigurat la locul de functionare al mijloacelor de joc.
Documentele contabile vor fi scrise fara stersaturi, fara modificari si fara pagini lipsa. Documentele si valorile vor fi pastrate si incuiate intr-un loc sigur, cheia aflandu-se la seful de sala, care are obligatia de a prezenta organelor de control, toate documentele si informatiile cerute de acestea si de asemenea de a informa administratorul societatii in cel mai scurt timp orice incident sau prezenta organelor de control.
SISTEMUL INFORMATIC
Sistemul informatic centralizator folosit de catre POKER TM S.R.L este furnizat de catre CYBERTEAM SOLUTION S.R.L.
Aplicatia este destinata pentru evidentele obligatorii generate din activitatea de exploatare a jocurilor de noroc si anume al sistemelor de tip slot-machine.
Aceste evidente sunt intocmite in format electronic si la solicitarea acestora si in format de hartie.
Exista trei tipuri de situatii si anume:
- Situatia incasarilor zilnice
- Situatia incasarilor lunare
- Situatia castigurilor jack-pot acordate prin intermediul sistemelor jack-pot
SISTEMUL DE MONITORIZARE al aparatelor electronice cu castig tip slot-machine
Este compus din interfete – care vor fi montate pe fiecare aparat in parte ( SAS / ANALOG ) si un centralizator de date. Legatura intre aparate se realizeaza prin cabluri de retea tip UTP. Cablurile de retea se vor conecta intre conectorii RJ45 ai fiecarei interfete de la 1 – 2 -… n, realizandu-se astfel o retea de tip serie.
Centralizatorul de date va fi conectat la mijocul / inceputul / capatul retelei in functie de modul in care permite amenajarea salii sa fie pozitionat. Centralizatorul de date va fi conectat la internet pentru a realiza transferul de date catre server. Contorii pot fi accesati prin intermediul sistemului de monitorizare
COLECTARE SI PRELUCRARE DATE CU CARACTER PERSONAL
Soc POKER TM SRL recunoaşte şi respectă dreptul la viaţă intimă, familială şi
privată al angajaţilor si clientilor săi, prelucrarea datelor cu caracter personal
desfăşurându-se în conformitate cu prevederile actelor legislative în vigoare.
a)Inspectorul Resurse Umane are obligaţia de a administra în condiţii de siguranţă şi numai pentru scopurile specificate, datele personale furnizate de angajaţi.
b)Personalul angajat care prin obligatiile stabilite prin fisa postului au acces la datele cu caracter personal ale clientilor societatii au obligaţia de a administra în condiţii de siguranţă şi numai pentru scopurile specificate, datele personale furnizate de acestia.
Categoriile de salariati enumerate la lit a) si b) se obligă ca datele cu caracter personal să fie:
- prelucrate în mod corect, cu bună credinţă şi în conformitate cu prevederile legii;
- colectate în scopuri determinate, explicite şi legitime;
- adecvate, pertinente şi neexcesive, prin raportare la scopul în care sunt colectate şi, ulterior, prelucrate;
- exacte şi actualizate; datele inexacte sau incomplete din punct de vedere al scopului pentru care sunt colectate şi, respectiv, prelucrate vor fi şterse sau rectificate;
- stocate într-o formă care să permită identificarea persoanei subiect al datelor cu caracter personal strict pe perioada necesară realizării scopurilor în care datele sunt colectate şi prelucrate.
Persoanele care vor răspunde pentru respectarea dispoziţiilor legale in vederea protecţiei datelor cu caracter personal, precum şi a principiilor prevăzute în prezentul Regulament sunt angajaţi în cadrul Soc POKER TM SRL şi au ca atribuţii în fişa de post colectarea, utilizarea, prelucrarea datelor cu caracter personal.
Consimţământul
- Prelucrările de date cu caracter personal al clientilor se efectuează, numai dacă subiectul datelor cu caracter personal şi-a dat consimţământul, în mod expres şi neechivoc
- Consimtamantul clientului nu este necesar daca datele sunt necesare pentru indeplinirea unor obligatii legale ( cf Codului Fiscal si al Legislatiei jocurilor de noroc)
- Consimţământul de prelucrare a datelor cu caracter personal al angajatilor se exprimă prin semnarea Contractului individual de muncă in cazul angajatilor, ce vizează acordul corespunzător.
- Consimţământul salariatului nu este necesar în următoarele cazuri:
– când prelucrarea este necesară în vederea protejării vieţii sau sănătăţii persoanei, subiect al datelor cu caracter personal (prezentarea datelor personale la Compania Naţională de Asigurări în Medicină pentru perfectarea poliţei de asigurări medicale);
– când prelucrarea este necesară în vederea îndeplinirii unei obligaţii legale a operatorului (prezentarea datelor personale pentru perfectarea CPAS la CNAS, centrele militare);
– când prelucrarea este necesară în vederea comunicării datelor unor autorităţi publice în cadrul unei competenţe speciale de anchetă (de ex.: datele personale solicitate de instanţele de judecată, procurori, organe de urmărire penală).
Măsuri pentru asigurarea securităţii prelucrării
- Soc POKER TM SRL are obligaţia de a lua toate măsurile tehnice şi organizatorice necesare pentru asigurarea unui nivel de protecţie şi de securitate adecvat împotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificării, dezvăluirii sau accesului neautorizat, în cadrul operaţiunilor efectuate asupra datelor cu caracter personal.
- Protecţia datelor cu caracter personal în sistemele informaţionale de date cu caracter personal ale Soc POKER TM SRL este asigurată în scopul:
– prevenirii scurgerii informaţiei care conţine date cu caracter personal prin metoda excluderii accesului neautorizat la aceasta;
– prevenirii distrugerii, modificării, copierii;
– respectării cadrului normativ de folosire a sistemelor informaţionale;
– asigurării caracterului complet, integru, veridic al datelor cu caracter personal în sistemele de evidenţă a acestor date;
– păstrării posibilităţilor de gestionare a procesului de prelucrare şi păstrare a datelor cu caracter personal.
- Sunt supuse protecţiei toate resursele informaţionale, care conţin date cu caracter personal, inclusiv:
– pe suport de hârtie (registrele de evidenţă a angajaţilor; dosarele personale
ce conţin date cu caracter personal ale angajaţilor; baza de date a angajaților, baza de date a clientilor);
- La baza de date a angajaților instituției vor avea acces numai persoane autorizate – angajaţi ai Soc POKER TM SRL şi numai la îndeplinirea obligaţiilor de serviciu.
- Utilizatorii care au acces la baza de date cu caracter personal sunt doar din conducerea instituției. Toţi utilizatorii sunt obligaţi să păstreze confidenţialitatea datelor la care au acces și să asigure integritatea şi păstrarea lor în locul stabilit.
- Copierea sau imprimarea datelor cu caracter personal se realizează numai de către angajatii autorizaţi pentru această operaţiune şi numai în scopurile cerute de legile în vigoare (copii buletine de identitate, CPAS, poliţe medicale).
- În cazul neutilizării temporare a purtătorilor de informaţie pe suport de hârtie, care conţin date cu caracter personal, acestea se păstrează în dulapuri care se încuie.
- Este asigurată supravegherea accesul fizic la mijloacele de reprezentare a informaţiei care conţine date cu caracter personal, în scopul împiedicării vizualizării acesteia de către persoane neautorizate.
- Corespondenţa (scrisori, certificate etc.), care conţine date cu caracter personal, se marchează, indicându-se prescripţii pentru prelucrarea ulterioară şi răspândirea acesteia.
- Documentele care conţin date cu caracter personal sunt scoase din perimetrul de securitate doar în temeiul unei permisiuni scrise a Managerului General şi numai fiind înregistrate.
- În cazul în care dezvăluirea datelor este impusă de lege (de exemplu, în vederea executării unei hotărâri judecătoreşti), Soc POKER TM SRL se va asigura că terţul care solicita dezvăluirea acţionează în conformitate cu dispoziţiile legale, iar cererea priveşte numai datele cu caracter personal neexcesive prin raportare la scopul prelucrării.
- Datele pot fi procesate de terțe companii furnizoare de Soc POKER TM SRL numai pe baza de contracte care vor avea obligatoriu inclus articol privind protectia datelor cu caracter personal asupra datelor transmise.
Drepturile posesorilor de date cu caracter personal colectate si prelucrate (clientii)
Pe baza unei cereri scrise, datate și semnate, expediate pe adresa alexandru.moraru88@gmail.com clientii isi pot exercita, în mod gratuit, următoarele drepturi:
- o dată pe an, să li se confirme faptul că datele personale sunt sau nu prelucrate;
- să actualizeze datele transmise ori de cate ori este necesar;
- să se opuna prelucrării datelor pentru motive întemeiate și legitime legate desituația lor particulara;
- să solicite ștergerea datelor, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.
Obligatiile salariatilor care colecteaza si proceseaza date cu caracter personal
a)de a prelucra datele personale în conformitate cu și în limitele de autorizare stabilite în procedurile interne ale angajatorului
- b) de a pastra confidentialitatea asupra datelor personale pe care le prelucreaza pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, pe termen nelimitat.
- c) de a nu dezvalui datele personale pe care le prelucreaza unor alte persoane decat cele in privinta carora ii este permis acest lucru, respectiv persoanelor care prin natura atributiilor de serviciu are dreptul de a vizualiza si procesa aceste date
- d) de a prelucra datele personale numai pentru aducerea la indeplinire a atributiilor de serviciu prevazute in fisa postului, in contractul individual de munca si in regulamentul intern
- e) de a respecta masurile tehnice si organizatorice stabilite pentru protejarea datelor cu caracter personal impotriva distrugerii accidentale sau ilegale, pierderii, modificarii, dezvaluirii sau accesului neautorizat, in special daca prelucrarea respectiva comporta transmisii de date in cadrul unei retele, precum si impotriva oricarei alte forme de prelucrare ilegala
- f) de a aduce la cunostinta angajatorului in cel mai scurt timp posibil orice situatie de acces neautorizat la datele personale pe care le prelucreaza.
- g) sa se asigure ca a fost furnizata participantului la joc ale carui date urmeaza a fi colectate si prelucrate, o informare asupra politicilor de colectare si prelucrare a datelor cu caracter personal si in functie de necesitate, declaratie de consimtamant formulata in prealabil de catre operator, intr-o forma inteligibila, pe care persoana a semnat-o si operatorul poate demonstra aceasta (declaratiile de consimtamant colectate se vor preda sefului ierarhic la sfarsitul turei pe baza de proces verbal de predare- primire)
h)Nerespectarea obligatiilor prevazute la pct. 6) atrage raspunderea disciplinara a salariatului
– in functie de gravitatea faptei si de gradul de vinovatie care va fi stabilit prin cercetare disciplinara, masurile se vor lua de catre Administratorul Societatii si se pot duce la desfacerea Contractului de munca si daune interese.
PREZENTUL REGULAMENT INTERN SE ADUCE LA CUNOSTINTA SALARIATILOR LA ANGAJARE
SA CUNOASTETI SI SA RESPECTATI ACESTE NORME SI INTREBATI DACA AVETI VREO NELAMURIRE!